Saimaan amk siirtyy LUT-konsernin alle – Kuinka käy Linnalan kampuksen?

Kati Polajärvi ja Sini Sirén pitävät Linnalan kampuksen tiloista, mutta Imatra on heidän näkökulmastaan aika syrjässä.

Mari-Anna Rossi

LUT-konsernin syntymisen vaikutukset tulevat näkymään Imatralla ainoastaan tukipalveluiden ja hallinnon puolella. Suunnitelman mukaan Saimaan ammattikorkeakoulun tukipalveluiden ja hallinnon henkilöstö siirtyy yliopiston palvelukseen, mutta toimipiste säilyy myös Imatralla.

Konserni tulee todennäköisesti lisäämään opintojen tarjontaa, mutta lyhyellä tähtäimellä opiskelu Linnalan kampuksella ja Siitolan kartanossa ei tule muuttumaan.

– Konsernilla halutaan saavuttaa tehoja ja parempaa laatua, kun oppilaitoksia voidaan johtaa ja koordinoida yhtenä kokonaisuutena, selvittää Saimaan ammattikorkeakoulun rehtori Anneli Pirttilä.

Opetusta ei voida yhdistää, sillä nykyinen lainsäädäntö sallii yliopiston ja ammattikorkeakoulun välisen yhteistyön vain kieltenopetuksessa.

– Mikäli lainsäädäntö muuttuu tulevina vuosina ja kannustaa korkeakouluja yhteistyöhön opetuksessa, tätä pohditaan sitten tarkemmin, sanoo Lappeenrannan teknillisen yliopiston rehtori Juha-Matti Saksa.

Imatralla Saimaan ammattikorkeakoulussa voi opiskella kuvataiteilijaksi ja restonomiksi. Vaikka vuosien varrella Imatralla on lakkautettu ammattikorkeakoulun yksiköitä, ovat kuvataiteen sekä hotelli- ja ravintola-alan koulutusohjelmat tulleet jäädäkseen.

– Hotelli- ja ravintola-ala sekä kuvataide ovat luontaisesti tärkeät alat Imatran työelämälle. Imatra on kuvataidekaupunki, ja matkailu on tärkeä osa Imatran seudun elinkeinoelämää. Siksi nämä koulutusalat sopivat luontevasti Imatralle, Pirttilä perustelee.

Pirttilän mukaan Linnalan kampuksen pitäminen kuviossa liittyy myös mittaviin investointeihin.

– 15 vuoden aikana tiloihin on satsattu paljon. Linnalan kampuksella ja paperilaboratoriossa on erittäin hyvät ja modernit tilat.

Kuvataiteen opiskelijat Kati Polajärvi ja Sini Sirén ovat viihtyneet Linnalan kampuksella, vaikka Imatra ei ollutkaan heille ennen opiskeluja lainkaan tuttu paikka. Polajärvi on kotoisin Ylöjärveltä ja Sirén Ypäjältä.

– Taidegrafiikassa on erittäin hyvät, suhteellisen uudet tilat. Käytössämme olevat materiaalit ovat myös todella hyvät. Voisimme kuitenkin opiskella aivan yhtä hyvin Lappeenrannassa. Imatra on aika syrjässä kotipaikkaani nähden, Sirén pohtii.

Polajärvi antaa Imatralle miinuspisteitä huonohkoista kulkuyhteyksistä.

– Esimerkiksi Onnibussi ei kulje joka päivä.

LUT-konserni

Lappeenrannan teknillinen yliopisto (LUT), Saimaan ammattikorkeakoulu Oy ja Lahden ammattikorkeakoulu Oy (LAMK) ovat muodostamassa vuoden 2017 aikana LUT-konsernin.

LUT-konsernissa yliopisto johtaa korkeakouluverkostoa kansainvälisen mallin mukaisesti.

Konsernin yhteiset tavoitteet keskittyvät elinkeinoelämävaikuttavuuteen, kansainvälisyyteen ja koulutuspolkuihin.

Opiskelijoita kolmessa korkeakoulussa on tällä hetkellä yhteensä noin 13 100, joista 3 200 Saimaan ammattikorkeakoulussa, 4 900 LUT:ssa ja 5 000 LAMK:ssa.

Written by:

Ota yhteyttä

 

 

Autoihinvaraosat.fi