Paikalliset

”Elvi-leijonasta puhutaan yhä”

"Leijonakapteeni" Antti Väisänen tiedotti Ruokolahden leijonan tapauksesta 20 vuotta sitten. - Esimerkiksi kaikilla messuilla minulta kysytään edelleen, että mitäs leijonalle kuuluu, mies myhäilee yli 50 vuotta vanhan avoautonsa ratissa.

Ruokolahtelainen matkailuyrittäjä Antti Väisänen on saanut kotiseudullaan lisänimen ”Leijonakapteeni”. Jääkiekkomaajoukkueen kanssa miehellä ei tekemistä ole, vaan kyse on oikeasta leijonasta - Elvistä, joka piipahti Ruokolahdella liki 20 vuotta sitten kesällä 1992.

– Ihan mukavalla mielellä tapausta muistelen. Olihan se melkoinen juttu. Tuskin tulee toista kertaa elämässä moista vastaan, Väisänen tuumii.

”Leijonakapteeni” Väisäsestä tuli työnsä puolesta.

Rajavartioston leivissä työskennelleelle miehelle lankesi tiedotusvastuu koko valtakuntaa kuohuttaneesta leijonatapauksesta.

– Poliisi pyysi virka-apuna tiedottamaan leijonasta, jos jotain tiedotettavaa sattuisi tulemaan. No, sitähän tuli sitten aika paljonkin.

Etusivu uusiksi!”
– Yksi parhaiten mieleenjääneistä päivistä on eräs kesäinen aamu vuonna 1992, kun puhelimeni alkoi soida heti aamukahdeksan äänimerkin jälkeen. Olin sitten suorassa lähetyksessä Ruotsin valtakunnallisessa radiossa! Mutta sekin meni ”ganska bra”, Väisänen muistelee.

Ruokolahden kerralla maailman kartalle nostanut mediahässäkkä sai alkunsa kesäkuussa 1992, kun poliisille tehtiin ilmoitus leijonahavainnosta.

Julkisuuteen tieto tuli Ylä-Vuoksi-lehden kautta.

– Sieltä soitettiin minulle, että nyt on nähty leijona, mitäs tehdään. Totesin siihen, että nyt etusivu uusiksi!

Antti Väisänen ei kertaakaan epäillyt leijonauutisen todenperäisyyttä.

– Ensimmäisen havainnon jälkeen niitä tuli enemmänkin, ei sellaista voi keksiä. Lisäksi Korkeasaaren petoasiantuntija kävi tunnistamassa jäljet. Hän totesi, että kyseessä on iso kissa, joko puuma tai leijona.

Leijona lienee saapunut Suomeen Venäjältä.

– Svetogorskiin matkallaolleesta junasta karkasi sirkuseläimiä. Aikajana täsmää hyvin leijonahavaintoihin. Puuman mahdollisuus sulkeutui myös pois tätä kautta, koska sirkuksen listoilla ei sellaista ollut.

Antti Väisänen joutui leijonan ohella median tarkkailuun.

– Yhteen aikaan oli sellainen meininki, ettei kotoa päässyt mihinkään! Minulla oli jo tuolloin autossa puhelin, mikä oli harvinaista. Heti kun lähdin autolla jotain jälkiä tarkastamaan, toimittajat soittivat kysyäkseen mihin olen matkalla.

– Käytin jopa kolmea eri autoa hämäystarkoitukseen, Väisänen paljastaa.

Leijanakohu sai eri mediat reagoimaan aina Australiaa myöten.

Väisänen muistaa Seiskan ja Radiomafian järjestäneen myös nimikilpailun asian tiimoilta.

– Mietimme sopivaa nimeän ja valitsimme Elvin asian julkitulopäivän mukaan. Yhden työpäivän aikana tuo nimi vakiintui käyttöön, kun puhuimme medialle leijonasta Elvi-nimellä.

Käytin kolmea eri autoa hämäys-tarkoitukseen.”
– Iltauutisissa käytettiinkin nimeä jo samana iltana, ja myöhemmin myös leijona tipahti nimestä pois. Puhuttiin enää Ruokolahden Elvistä, ja kaikki tunsivat tapauksen!

Viimeisen havainnon leijonasta Suomen puolella tekivät rajavartijat elokuussa, ja syyskuun puolivälissä se nähtiin viimeisen kerran Venäjän puolella.

Karjalan Sissit -elämysmatkailubisnestä pyörittävän Väisäsen yritys järjestää muun muassa erikoismatkoja Venäjälle, ja ensi vuodelle, kun Elvin visiitistä tulee kuluneeksi 20 vuotta, on muitakin suunnitelmia.

– Josko sitä lähdettäisiin leijonan jäljille, Väisänen myhäilee.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat

Autoihinvaraosat.fi