Paikalliset

Jääski-päivät palaavat tänä vuonna juurilleen

Kulttuuritalo Virta

Riina Haapala

Vuosittainen Jääski-juuristen kohtaaminen eli Jääski-päivät pidetään tänä vuonna Imatralla 12. elokuuta. Jääski-päivä pidetään eri vuosina eri puolilla maata, jotta mahdollisimman monilla olisi mahdollisuus osallistua kotiseuduillaan tähän kohtaamiseen.

Tänä vuonna Jääski-juuriset tulevat Imatralle ja vanhaan Jääskeen. Ohjelman teemana on Enso ja Enson alueen sekä Ylä-Vuoksen teollisuus. Aiheesta puhuvat Imatran kaupunginmuseon amanuenssi Kalle Pakarinen ja toimittaja Reijo Miettinen, joka on kirjoittanut kirjankin Ensosta. Erittäin hyvin Enson-Jääsken-Imatran-Joutsenon alueen sotahistoriaan perehtynyt Martti Monto puhuu aiheesta Kukkosen mutka ja muitakin mutkia rajalla.

Esitelmien jälkeen tutustutaan Imatran kaupunginmuseon näyttelyyn Kuidusta Kaukopäähän, joka käsittelee niinikään alueen teollistumista 1800-luvun lopulta 1940-luvulle asti.

Mukana Jääski-päivässä on myös Imatran Inkeri. Musiikkipuolesta vastaa Imatran seurakunnan Vaskikvintetti ja kansantanssiryhmä Rajan nuoret.

Päivän päätteeksi Jääski-juuriset lähtevät bussilla retkelle Jääsken Suomen puolelle jääneisiin kyliin, Vuoksen itä- ja länsipuolelle.

Sunnuntaina suunnataan sitten alkuperäisen Jääsken historiallisia kohteita katsomaan.

Jääski-päivät keräävät vuosittain elokuussa noin 120-150 henkilöä perehtymään pitäjän historiaan. Moni myös löytää tapahtumasta uusia sukulaisia. Valtakunnallisesti toimivassa Jääski-seurassa on tällä hetkellä 720 jäsentä ja pääosa jäsenistä asuu pääkaupunkiseudulla, Kymenlaaksossa tai Etelä-Karjalassa. Myös Harjavaltaan muutti sotien jälkeen paljon jääskeläisiä silloisen Imatran kuparitehtaan eli Outokummun perässä.

Sosiaalinen media ja siellä lähinnä Facebook on vilkastuttanut merkittävästi kiinnostusta omia sukujuuria kohtaan. Monet löytävät sieltä tietoja omasta historiastaan, ja sitä kautta liittyvät Jääski-seuraan ja Karjalan Liittoon.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat

Autoihinvaraosat.fi