Paikalliset

Myytinmurtaja Hyneman puhuu tieteen puolesta ja rakastuu Suomeen

Myytinmurtajista tuttu Jamie Hyneman on nimetty Lappeenrannan teknillisen yliopiston kunniatohtoriksi.

Lehdistökuva

Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa vieraileva tuotekehittäjä ja myytinmurtaja Jamie Hyneman sai keskiviikkona 14.6. lämpimän vastaanoton LUT-yhteisöltä. Ensimmäisenä päivänään Hyneman tapasi tutkijoita, keksijöitä, opiskelijoita ja muuta henkilökuntaa sekä avasi näyttävästi SOLETAIR-pilottilaitteiston.

Hynemanin ensimmäinen tapahtuma keskiviikkona oli LUT:n ja Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy:n yhteisen SOLETAIR-pilottilaitteiston avajaiset. Kyseessä on maailmankin mittaluokassa ainutlaatuinen laitteisto, jolla tuotetaan uusiutuvaa raakaöljyä aurinkovoimalla ja ilmasta kaapatulla hiilidioksidilla.

Hyneman avasi laitteiston näyttävästi räjäyttämällä SOLETAIRin tuottamasta raakaöljystä tehdyn sytytysaineen, näin osoittaen kuinka uusiutuvalla energialla voidaan tuottaa polttoainetta.

– Tiede on perustavanlaatuista. Me elämme ja hengitämme tiedettä, Hyneman korosti.

Tästä johtuen hän kertoi toivovansa, että kouluissa opetettaisiin enemmän tiedettä ja että se tehtäisiin hauskasti.

– Tiedettä ei tulisi ajatella vain työnä. Se ei ole tarkoitettu vain laboratoriotakkisille vaan kaikille, jotka haluavat ymmärtää maailmaa.

Hyneman vaikuttui LUT:n tutkimuksesta ja laboratoriokierroksilla kyseli tutkijoilta paljon yksityiskohtaisia kysymyksiä heidän tutkimuksestaan ja kehittämistään teknologioista. Hän oli erityisen vaikuttunut LUT:n työstä puhtaan teknologian parissa energiasektorilla.

– Paljon LUT:n tutkimuksesta on hyvin lähellä sitä, mitä teen nykyisin työkseni.

Hän kertoi myös rakastuneensa Suomeen, erityisesti sen luontoon ja puhtauteen.

– Teillä suomalaisilla tuntuu olevan homma hanskassa ympäristön suojelemisen suhteen. Kuten tiedätte, se ei aina ole niin muualla maailmassa. Hyvä te.

Loppuviikon aikana Hyneman tapaa vielä LUT:n spinoff-yrityksiä, opiskelijayrittäjiä, matematiikkaleiriläisiä sekä osallistuu juhlavaan tohtoripromootioon, jossa hän saa kunniatohtorin arvon yhdessä 13 muun vaikuttajan kanssa.

Hyneman arvioi alustavasti palaavansa uudestaan LUT:hen ja Lappeenrantaan joskus tulevaisuudessa.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat

Autoihinvaraosat.fi