Anneli Jäätteenmäki suomii Sipilää ja keskustaa – "Naisia on nykyhallituksessa häpeällisen vähän"

Anneli Jäätteenmäki patistaa keskustaa ja muitakin puolueita käymään keskustelua naisten aseman nostamiseksi politiikan huipulla.

ESM arkisto

 

Suomen ensimmäinen naispääministeri Anneli Jäätteenmäki (kesk.) kritisoi puoluetoverinsa pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen miesvoittoista sukupuolijakaumaa.

Europarlamentaarikko Jäätteenmäki kirjoittaa Keskustanaisen Avain-lehdessä, että nykyisessä hallituksessa on häpeällisen vähän naisia.

– Suoraan sanottuna se tarkoittaa, että politiikassa naisiin ei luoteta. Luottamus on yhteisten asioiden hoidossa elintärkeää, Jäätteenmäki toteaa.

Jäätteenmäki arvioi, että Suomessa on turhaan uskottu naisten aseman paranevan politiikan huipulla kuin itsestään. Hän sanoo olevansa nykytilanteesta surullinen ja kokevansa itsensäkin syylliseksi.

– Jokainen naissukupolvi on ollut liian optimistinen ja luopunut ajamasta tasa-arvoa. Sehän on ollut vähän alentavaakin. Ajaa nyt julkisesti vain ja ainoastaan naisten asemaa, Jäätteenmäki analysoi tilanteen syitä.

Jäätteenmäen mukaan naisten asemasta pitää uskaltaa keskustella. Ennen kaikkea hän on huolissaan keskustelun puutteesta omassa puolueessaan.

– Minäkin olen ollut hiljaa, vaikka hiljaa mielessäni olen ollut vuorotellen surullinen, pettynyt tai raivoissani. Nyt en voi enää pitää kaikkea sisälläni. Puhumattomuus ja äänettömyys asian ympärillä on niin äänekästä.

Nykyisessä hallituksessa on 12 miestä ja vain 5 naista.

Hallitus muuttui aiempaakin miesvaltaisemmaksi, kun Jari Lepästä (kesk.) tuli maa- ja metsätalousministeri, kansanedustaja Antti Häkkäsestä (kok.) oikeusministeri ja Sampo Terhosta (ps.) eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri toukokuun alussa.

Anneli Jäätteenmäen noustessa Suomen ensimmäiseksi naispääministeriksi 2003 hänen hallituksessaan oli yhtä paljon miehiä ja naisia.

Pääministeri joutui kuitenkin eroamaan vain 69 päivän jälkeen osana ns. Irak-gatea. Sen yhteydessä Jäätteenmäki valehteli eduskunnalle vaalikampanjassaan hyödyntämistä tiedoista, jotka hän oli saanut presidentin kansliasta.

Korjaus: Korjattu tieto naispääministerien määrästä. Anneli Jäätteenmäen lisäksi Suomessa pääministerinä on ollu myös toinen keskustan nainen, Mari Kiviniemi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Käyttäjän mikko.valimaa@media.fi kuva
Mikko Välimaa

 

 

Autoihinvaraosat.fi