Mikko Europaeu ksen intohimo on Etelä-Karjalan historia – Vanhoista vesireiteistä matkailuvaltteja

Mikko Europaeus

Ulla Ora

Mikko Europaeus on lappeenrantalainen folkloristi, joka on elättänyt itsensä yrittäjänä 12 vuoden ajan. Tmi Traditionaali -yritys on keskittynyt tarjoamaan kansanperinteen tutkimusta ja paikallishistoriaa tuottamalla siitä kirjallista ja suullista materiaalia. Mikko Europaeuksen luennot tunnetaan ympäri Etelä-Karjalaa.

– Olen pitänyt yli sata esitelmää ja vieraillut kaikissa Etelä-Karjalan kunnissa.

Tällä hetkellä hänen luentosarjansa menee Imatran pääkirjastolla.

– Paikallishistoria ja perinne kiinnostavat, vaikka eivät luennot mitään yleisöryntäyksiä olekaan. Aina on kuitenkin joukko ihmisiä, joka on todella kiinnostunut näistä aiheista.

Europaeus on opiskellut folkloristiikkaa ja kansatiedettä Helsingin yliopistossa. Hän ei kuitenkaan halunnut jäädä pääkaupunkiseudulle, vaan palasi juurilleen tekemään tutkimusta oman synnyinseutunsa historiasta. Useimmiten tutkimukset tilataan häneltä. Rahoitus niitä varten tulee kunnilta, EU:lta, matkailuhankkeilta, museoilta ja yhdistyksiltä. Työskentely alkaa usein niin, että häneltä pyydetään jokin asiakokonaisuus, jota hän alkaa työstämään.

– Kohtalokseni on koitunut, että minulla on tutkijan luonne. Tunnen tällaisena nurkkapatrioottina olevani oikealla asialla, kun olen eteläkarjalaisten parissa.

Hänen mielestään Etelä-Karjala on tutkijalle runsaudensarvi, josta löytyy historiallista kerrottavaa useilta aikakausilta. Sotahistorian lisäksi alueella on tehty esimerkiksi runsaasti kivikautisia löydöksiä.

– Historian ja murteen kerroksellisuus on tyypillistä alueelle, hän sanoo.

Tutkija on ollut mukana työryhmässä tekemässä Lemin historiaa. Hän on myös kirjoittanut tietokirjan Hiitolanjoesta ja toimittanut Etelä-Karjalan vuosikirjoja. Tuore julkaisu on englanninkielinen suomalais-virolainen tutkimusraportti sota-ajan lapsista (Children of Wartime), jota on jaettu opetusmateriaaliksi Keski-Eurooppaan saakka. Parhaillaan on tekeillä selvitys Rautjärvelle kunnan pohjoispään sotahistoriasta.

– Tällainen työskentely vaatii runsaasti työtä, omistautumista asialle ja markkinointia. Tilauksia tulee jatkuvasti, eikä laakereille voi jäädä lepäämään.

Mikko Europaeus visioi Etelä-Karjalan matkailun kehittämiseksi uusia kulttuurihistoriallisia retkeilyreittejä. Näillä liikkujat voisivat pysähtyä paikkoihin, joissa on aitoja kiinnekohtia ja nähtävää useilta aikakausilta.

– Yksi ajatus olisi kertoa matkailijoille, kuinka merkittäviä vesireitit ovat olleet muinaisille ihmisille. Erityisesti minua kiinnostaa Hiitolanjoen ja Saimaan vesistöalueiden yhdistäminen.

Vanhat kalevalaiset runot kuuluvat myös tutkijan kiinnostuksen kohteisiin.

– Runonlaulajat ovat käytännössä kuolleet, mutta kalevalamittaiset runot elävät ja muuttavat muotoaan muun muassa nykymusiikissa, joka on saanut vaikutteita Kalevalasta, sanoo itsekin jazzia soittava tutkija.

Käyttäjän ulla.ora@media.fi kuva
Ulla Ora

 

 

Autoihinvaraosat.fi