Puheenaihe

Tiesitkö tämän yleisistä apteekkilääkkeistä? – Kipulääkkeen teho voi kadota omaan virheeseen

Kuvituskuva.

Arkisto/Heidi Kajander-Maavuori

Suomalaisten tietämys lääkkeistä vaihtelee, selviää uudesta IRO Researchin tekemästä tutkimuksesta.

Yli puolet vastanneista esimerkiksi arvioi, että flunssan hoitoon voi käyttää tulehduskipulääkettä ja kuumana juotavaa flunssalääkettä samanaikaisesti.

– Näin ei pitäisi tehdä, sillä kuumana juotavan flunssalääkkeen vaikuttava aine on useimmiten tulehduskipulääke, ja yhteiskäytössä riski haittavaikutuksille kasvaa, farmaseuttinen johtaja ja farmasian tohtori Charlotta Sandler Apteekkariliitosta muistuttaa.

Suomalaiset tietävät sen sijaan melko hyvin, ettei tulehduskipulääkettä kannata käyttää päivittäin ennaltaehkäisemään päänsärkyä.

– Yllättävää oli, että vain reilu puolet tutkimukseen vastanneista tiesi hiilitablettien vaikuttavan muiden lääkkeiden tehoon. Hiilitabletit sitovat lääkeaineita ruoansulautuskanavassa, ja estävät näin lääkkeiden imeytymistä, Sandler muistuttaa.

Selvä enemmistö suomalaisista säilyttäisi reseptivapaiden lääkkeiden myynnin jatkossakin apteekeilla, tutkimus kertoo.

Naisista kolme neljästä ja miehistä joka toinen pitäisi reseptivapaiden lääkkeiden myynnin jatkossakin vain apteekeilla.

Valtaosa suomalaisista käyttää mielellään apteekin asiantuntijan apua sopivan lääkkeen valinnassa.

Tutkimuksen mukaan yhdeksän kymmenestä pitää tärkeänä, että apteekkien neuvonta on puolueetonta, perustuu tutkimuksiin ja hoitosuosituksiin.

Vastaajat myös kertoivat arvostavansa, että apteekissa kerrotaan reseptivapaan lääkkeen mahdollisista yhteisvaikutuksista muiden lääkkeiden ja ruoan kanssa.

Etenkin naiset sekä nuoret ja nuoret aikuiset arvostavat apteekkien neuvontaa ja suosituksia.

Näin tutkimus tehtiin

Suomalaisten näkemyksiä ja tietämystä reseptivapaista lääkkeistä selvitettiin osana IRO Research Oy:n Tuhat suomalaista -tutkimusta, jonka tiedot kerättiin internetissä valtakunnallisessa kuluttajapaneelissa maaliskuun puolivälissä.

Tutkimus tehtiin Suomen Apteekkariliiton toimeksiannosta. Tutkimusotos painotettiin iän, sukupuolen, asuinpaikkakunnan tyypin sekä maakunnan mukaan vastaamaan suomalaista väestöä valtakunnallisesti. Tutkimushaastatteluja tehtiin 13.–17.3.2017 yhteensä tuhat. Tutkimuksen tilastollinen virhemarginaali on enintään 3,2 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat