Elyn tehtävät maakunnille, minne ihmiset – Tuoko maakuntauudistus mukanaan muuttorumban?

Muutosjohtaja Aija Tuimala sanoo, ettei etätyö ole poissuljettua, mutta kaikilta osin se ei aina onnistu.

Heikki Kemppainen

Maakuntauudistuksessa valtaosa ely-keskusten tehtävistä siirtyy maakunnille. Kaakkois-Suomen Ely-keskuksen päätoimipaikka on Kouvolassa. Uusien maakuntien myötä herää kysymys, pitääkö työntekijöiden siirtyä toiselle paikkakunnalle.

Kaakkois-Suomen Ely-keskuksen ylijohtaja Leena Gunnar sanoo, että uudistus on vielä niin alkuvaiheessa, ettei mitään varmaa tietoa erilaisista tehtäväjärjestelyistä vielä ole. Nimilistoja ei olla tekemässä. Hallitus on myös linjannut, että henkilöstön siirrot eivät ole ensisijainen ratkaisu.

– Ely-keskuksessa on töissä ihmisiä, jotka asuvat Etelä-Karjalassa ja käyvät Kouvolassa töissä eli reissaavat jo toiseen suuntaan. Ehkä uudistus voisi poistaa matkan, Gunnar pohtii.

Yksi konkreettinen ratkaisu on jo tehty. Kun Kaakkois-Suomen Ely-keskukseen rekrytoidaan väkeä, heidät rekrytoidaan tarpeen mukaan jo valmiiksi Lappeenrantaan.

– Helpottaa muutoksen toteutumisvaiheessa, kun ennakolta varaudutaan henkilöstö- ja osaamistarpeisiin, Gunnar sanoo.

Merkittäväksi kysymykseksi uudistuksessa nousevat myös etätyön mahdollisuudet.

– Meillä tehdään paljon etätöitä. 1–2 päivää viikossa ei ole poikkeus ja suhtaudutaan myönteisesti, jos vain tehtävä sen sallii, voi tehdä tietyt päivät viikossa etänä.

Gunnar uskoo, ettei tulevaisuus ole niin paikkaan sidottu.

– Mahdollisuudet jatkossa riippuvat siitä, miten uusissa maakunnissa suhtaudutaan asiaan, millainen käytäntö ja linjaus otetaan.

Gunnar uskoo, että uusien maakuntien kesken voi olla myös yhteisiä toimielimiä tai muita yhteistyökuvioita. Vielä ei kuitenkaan olla niin pitkällä, että tiedettäisiin, mihin maakuntien kesken tullaan soveltamaan.

– Ainakin erityisosaamista edellyttäviä, määrältään vähäisiä ja käytännön toimeenpanotehtäviä olisi järkevää edelleen hoitaa alueiden kesken yhteistyönä osaamisen turvaamiseksi ja kustannusten aisoissa pitämiseksi.

Ely-keskuksella on tälläkin hetkellä toimipaikka Lappeenrannassa ja moni työntekijä käy Etelä-Karjalasta töissä Kouvolassa.

– Myös he työskentevät osan viikosta, siellä vakinaisesti työtään tekevien ohella Lappeenrannassa, Gunnar sanoo.

Käyttäjän Riina Haapala kuva
Riina Haapala

 

 

Autoihinvaraosat.fi