Paikalliset

Sisäilmaongelmat piinaavat Imatraa – "Ennemmin sääntö kuin poikkeus"

Imatran kerhokeskus Koskis on suljettu väliaikaisesti sisäilmaongelmatutkimusten vuoksi.

Tuija Horttanainen

Sisäilmaongelmat eivät Imatralla lopu. Sisäilmaongelmia epäillään tällä hetkellä kerhokeskus Koskiksessa ja Kosken koululla. Tuorein tapaus on Kosken koulu.

Imatran kaupungin hyvinvointikoordinaattori Arja Kujala kertoo, että Kosken koululla tutkimukset ovat vasta alkaneet.

– Tutkimukset ovat vasta alkaneet, vielä ei osata sanoa pidemmälle, Kujala toteaa.

Kujala sanoo, ettei tämänhetkinen tilanne anna viitteitä siihen, että ongelmat olisivat niin vakavia, että väistötiloja jouduttaisiin miettimään.

– Yhteydenotot ovat olleet yksittäisiä. Meillä on reagointikynnys viety alas tarkoituksella, että mahdollisimman pian pystytään vaikuttamaan, Kujala sanoo.

Kerhokeskus Koskis jouduttiin sulkemaan kahdeksi viikoksi tutkimusten takia. Koskiksella on avattu rakenteita ja siellä tutkitaan, mistä oireet voivat johtua.

– Ensi viikolla saataneen jotain väliraporttia, että mitä on löytynyt ja millaisia jatkotoimenpiteitä ne vaativat, Kujala kertoo.

Kujala kertoo, että kun oireet viittaavat sisäilmaongelmiin, taustalta ei välttämättä löydy mitään isoa ja vakavaa.

– Usein kysymyksessä ovat tekniset ongelmat.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote toimii Imatralla toimitiloissa vuokralaisena. Sisäilmaongelmat ovat kuitenkin ennemmin sääntö kuin poikkeus.

Eksoten tilahallintapäällikkö Jari Villanen kertoo, että tilaelementit ovat lähes ainoita paikkoja, joista ei tule juurikaan sisäilmailmoituksia. Niitä ei tosin Imatralla ole tällä hetkellä käytössä.

Imatralla on kuitenkin muutama kohde, joissa ongelmia on enemmän.

– Mansikkalan hyvinvointiasema, Imatran virastotalo, joka on ollut väistötilana niin siellä on ollut oireita, liikenneasema, Käpykuja 3 Honkaharjun alapuolella ja Toimintakeskus Kerttuli, Villanen luettelee.

Vakavimpia ongelmat ovat Mansikkalassa. Vuokranantaja teki hyvinvointiasemalla viime keväästä syksyyn tiivistyskorjauksia, mutta kun väistötiloissa olleet ihmiset palasivat Mansikkalaan, he eivät voineet edelleenkään työskennellä siellä.

– Sisäilmakysely on tilattu ja se tehdään lähiaikoina henkilökunnalle. Nyt voidaan arvioida remontin onnistumista, mutta ei hirveän hyvältä näytä, Villanen sanoo.

Imatran YH-Rakennuttaja Oy tekee Mansikkalassa vielä tarkastuksia ja pieniä korjauksia, mutta tilanne on hankala. Esimerkiksi hammashoitolalle väistötilojen löytäminen on lähes mahdotonta, sillä se vaatii erityiset tilat.

Villanen sanoo, että muissa yksiköissä on ollut kautta aikain ongelmia, mutta kiinteistönomistajilla ei ole ollut haluja niitä korjata, , koska ei ole ollut esimerkiksi varmuutta tilojen tulevasta käytöstä.

Kerttulanrinteen vuokrasopimus loppuu maaliskuussa ja toiminnot on sieltä pääosin jo siirretty muualle, kuten nyt väliaikaisesti Käpykujalle.Villanen myös muistuttaa, että ongelma on siinä, että oirehtiminen on yksilöllistä.

– Joku pystyy olemaan tiloissa hyvin ilman mitään ongelmaa ja toiset saavat heti oireita.

Tällainen on esimerkiksi väistötilana toimiva virastotalo.

– Edeltävällä taholla ei kuulemma ollut ongelmia, mutta kun muissa tiloissa jo herkistyneet tulivat sinne, he eivät pystyneet siellä olemaan, Villanen kertoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat