Suna Kymäläinen tyytyväinen maakauppojen rajoitusten valmisteluun – "Nyt puheet kylähöperöstä voi jättää omaan arvoonsa"

Suna Kymäläinen

Janne Koivisto

Ruokolahtelainen kansanedustaja Suna Kymäläinen (sd.) on tyytyväinen, että hallitus valmistelee rajoituksia ulkomaalaisten kiinteistökauppoihin.

– Oppositio yleensä arvostelee hallitusta, mutta tässä on kiitoksen paikka. Olen ilmoittanut hallitukselle, että olen käytettävissä, jos se tarvitsee valmisteluapua.

Kymäläinen on ajanut rajoituksia EU- ja EFTA-maiden ulkopuolisten henkilöiden ja yritysten kiinteistökauppoihin jo kymmenen vuoden ajan.

Rajoitukset saivat uutta pontta, kun Suojelupoliisi julkisti marraskuussa lausunnon, jonka mukaan vieras valtio voisi kriisitilanteessa hyödyntää kiinteistöjä.

– Olen tyytyväinen, että viranomainen toi huolet esille. Supon lausunto ei ollut minulle yllätys. Nyt ne puheet, että täällä on yksi kylähöperö Kymäläinen, voidaan jättää omaan arvoonsa.

Kymäläinen aikoo jättää oman lakialoitteensa eduskunnalle alkuvuodesta, jotta se käsitellään hallituksen esityksen rinnalla. Kymäläinen uskoo, että hallituksella tulee olemaan vaikeuksia etenkin strategisten kohteiden määrittelyssä.

– Oma lakialoitteeni on valmisteltu juristien kanssa, ja siinä on jo katsottu niitä kysymyksiä, joihin hallitus tulee törmäämään.

Maakauppojen rajoittaminen ei ole tällä hetkellä Kymäläisen suurin työmaa. Ruokolahtelaiskansanedustaja valmistelee parhaillaan puolueelleen tietopakettia lapsiperheiden köyhyydestä.

– Teen aika isoa koontia asiantuntijoiden ja eri järjestöjen näkemyksistä. Ennen kaikkea haen ratkaisuja, koska lapsiperheköyhyys on kolminkertaistunut 1990-luvun jälkeen.

Kymäläinen kertoo, että THL:n rohkeimpien arvioiden mukaan 150 000 lasta elää Suomessa köyhyysrajan alapuolella.

– Eriarvoistuminen on voimakkaassa kasvussa, ja se on poliittisten valintojen tuote. Sosiaalituista tehdyt leikkaukset ovat menneet erilaisten verohelpotusten kautta hyvätuloisille.

Kymäläinen kertoo, että hän sai valmistelun tehtäväkseen Sdp:n kesäkokouksessa. Toiveen esitti puolueen puheenjohtaja Antti Rinne. Pakettia on tarkoitus hyödyntää muun muassa Sdp:n periaate- ja vaaliohjelmissa.

Kymäläinen muistuttaa, että perheen köyhyys lisää lapsen syrjäytymisriskiä.

– Se on aika moinen ongelma, että meille syntyy koko ajan vähemmän lapsia ja entistä suurempi osa on uhassa syrjäytyä. Köyhyyteen on ikään kuin turruttu ja se on hyväksytty. Se on pahinta, mitä politiikassa voi tehdä.

Demarit valitsevat puolueelleen uuden puheenjohtajan Lahdessa 3.–5. helmikuuta. Istuvan puheenjohtajan Antti Rinteen haastajaksi ovat ilmoittautuneet kansanedustajat Timo Harakka ja Tytti Tuppurainen.

Suna Kymäläinen seisoi viimeksi vahvasti Jutta Urpilaisen takana.

– Olin niitä edustajia, jotka kokivat edellisen puoluekokouksen hyvin katkeraksi. Kun tulos tuli, puolet porukasta itki ja puolet tanssi voitontansseja. Se oli hyvin rikki repivä kokous.

Kymäläinen toivoo rehtiä ja asiakeskeistä puheenjohtajakamppailua.

– Minulla itselläni ei ole tässä valinnassa toistaiseksi suuria intohimoja. Pidän puheenjohtajakamppailua kuitenkin erittäin tervetulleena.

Kymäläisen mielestä henkilövalintoja tärkeämpää on Sdp:n ohjelman uudistaminen.

Käyttäjän Janne Koivisto kuva
Janne Koivisto

 

 

Autoihinvaraosat.fi