Paikalliset

Imatran kaupunkipurosta tuli vilkas kutupaikka – kalastusmestari: "Ei pidä mennä väliin"

Johtava vesitalousasiantuntija Pekka Vähänäkki, vesistösuunnittelija Markus Tapani ja Tomi Menna kävivät sähkökalastamassa Imatran kaupunkipurolla.

Janne Koivisto

Imatran kaupunkipuroon on noussut luonnonkalaa. Imatran kaupungin kalastusmestari Tomi Menna kertoo, että ensimmäiset kutukalat ovat käyneet purossa viime syksynä ja taimenen poikaset kuoriutuivat keväällä. Nyt puro on pullollaan taimenen poikasia.

– Keväällä kuoriutuneita, 7–8 senttisiä poikasia oli vaikka kuinka paljon, Menna kertoo.

Menna ja Ely-keskuksen asiantuntijat kävivät tällä viikolla sähkökalastamassa kaupunkipurolla. Myös uusia kutukaloja on purossa.

– Kävimme tiistaina illalla katsomassa lamppujen kanssa, niin siellä oli kutupuuhat käynnissä.

Tapahtuma on sikäli harvinainen, että Mennan mukaan missään ei ole rakennettuun puroon noussut näin nopeasti luonnonkaloja.

– Kaksi vuotta on vesi ollut purossa. Emme osanneet kuvitella, että kalat löytävät sinne niin nopeasti.

Sitä ei vielä tiedetä, ovatko Vuoksesta tulleet kalat peräisin istutetuista taimenkannoista vai luonnonvaraisesta kannasta. Poikasista on otettu dna-näytteet, joten kanta selviää myöhemmin.

Menna muistuttaa, ettei kutupuuhissa olevia kaloja pidä missään nimessä mennä kalastamaan. Purossa kalastus on muutenkin kielletty niin kutuaikana kuin muulloinkin. Menna muistuttaa, että purossa kalastaminen on rangaistava teko.

– Toivottavasti ihmiset ymmärtäisivät, että kalastaminen on aina tulevilta sukupolvilta pois. Jos nyt tappaa kutukalan, niin sen on satoja kaloja pois tulevaisuudesta.

Menna sanoo, että kutukala ei muutenkaan ole ihmisravintoa.

– Kuteminen on niin stressaava tapahtuma kalalle, että sen liha maistuu pahalta. Paremman nautinnon saa kaupan lohesta.

Kaupunkipuro rakennettiin sitä varten, että Vuoksen taimenet lisääntyisivät luontaisesti. Mennan mukaan voimatalous ja 1950-luvun ruoppaus ovat tuhonneet pääväylän kutupaikat. Jos kutevia kaloja haluaa katsoa, se pitäisi tehdä hienovaraisesti.

– Ei pidä mennä väliin. Kalat häiriintyvät, jos on paljon ihmisiä katsomassa. Jos näkee tapahtuman, niin katselee vähän sivumpaan eikä osoita suoraan lampulla.

Menna sanoo, että kun he kävivät lampuilla illalla purolla katsomassa, silmiin osui taimenpari kutupuuhissaan. Valon havaittuaan ne lähtivät erilleen.

– Mielenkiintoisia luontonäytelmiä on lähiviikkoina nähtävissä.

Imatran kaupunkipuro

Imatran kaupunkipuro rakennettiin vuonna 2014.

Sen tavoitteena oli parantaa taimenten lisääntymismahdollisuuksia.

Puro saa vetensä Vuoksesta ja se alkaa Patopuistosta. Puro laskeutuu läpi Kruununpuiston ja yhdistyy Vuokseen voimalaitoksen jälkeen.

Kaupunkipuro jakautuu kahteen osa-alueeseen, maisemalliseen yläosaan, joka sijaitsee Imatrankosken voimalaitospadon ja Imatrankoskentien välisellä alueella ja luonnonmukaiseen alaosaan, joka käsittää Imatrankoskentien ja Vuoksen välisen osuuden.

Purossa kalastaminen on kielletty.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat

Autoihinvaraosat.fi