Veli-Matti Kosonen erosi ev. lut. kirkosta

Tangopastorina tunnettu Veli-Matti Kosonen erosi kirkosta perjantaina. Pyhäinpäivänä lauantaina Vuoksenniskan työväentalolla järjestetty Lohtumessu oli Kososen ensimmäinen hengellinen tilaisuus kirkkoon kuulumattomana.

– Ratkaisullaan ei ole mitään yhteyttä kirkkoherra Marja-Sisko Aallon paluuseen virkaansa ja siihen liittyvän problematiikkaan. Syyt ovat syvemmällä, Kosonen sanoo.

Pitkään harkitun eroamisen lopullinen ratkaisu tuli, kun Mikkelin piispa Seppo Häkkinen katsoi viime viikolla, että Kososella ei ole edellytyksiä saada pois otettuja pappisoikeuksia takaisin.

– Olen suurimman osan elämästäni toiminut kirkossa palvelujen tuottajana, en kuluttajana. Olen ollut vailla papinkirjaa kolme vuotta ja olisin nyt viimeistään halunnut palata kuluttajasta tuottajaksi.

Veli Matti-Kosonen on eläkkeellä, eikä haikaile takaisin papin palkkatyöhön .

– Olisin halunnut toimittaa kasteita, vihkimisiä ja hautaan siunaamisia sukulaisille ja tuttaville, sellaisille jotka niitä pyytävät.

Rikos ja rangaistus

Veli-Matti Kosonen tuomittiin kolme vuotta sitten ehdolliseen vankeuteen, suuriin korvauksiin ja erotettavaksi virastaan Imatran seurakunnassa. Hän ryhtyi seurustelemaan sielunhoitosuhteessa häneen olleen naisen kanssa.

Käräjäoikeus ja hovioikeus katsoivat, että kysymyksessä oli seksuaalinen hyväksikäyttö.

Lisärangaistuksena Mikkelin hiippakunnan tuomiokapituli riisti Kososelta hänen oikeutensa toimia pappina.

Nyt Kosonen on päättänyt, että koska hän ei saa toteuttaa kutsumustaan evankelisluterilaisessa kirkossa, hän etsii uuden hengellisen kotipesän.

– Etsin itselleni jonkun muun pelastuksen yhteisön, vaikka tykkäänkin eniten evankelisluterilaisen kirkon alkuperäisestä teologiasta.

Ortodoksiseen tai katoliseen kirkkoon hän ei aio liittyä

Veli-Matti kosonen korostaa, että hänen ratkaisunsa on henkilökohtainen.

– En toivo, että tukijani tai ketkään muutkaan eroaisivat tämän vuoksi kirkosta.

Runsaasti eroamisia

Oletettavasti Marja-Sisko Aallon virkaan paluun vuoksi kirkosta eroaminen on kasvanut Imatralla viime kuussa.

Lokakuussa kirkon jätti Imatralla pelkästään eroakirkosta.fi -palvelun kautta 73 henkilöä, mikä on Imatran kuukausiennätys eroamisessa.

Viime vuonna lokakuussa Imatralla kirkosta erosi 29 henkilöä, ja tämän vuoden syyskuussa erosi 27 henkilöä.

Imatralla eroajat ovat poikkeuksellisen vanhoja. Eroakirkosta.fi -palvelun tämän vuoden eroajien keskiarvoikä on 31 vuotta. Lokakuussa Imatralla vastaava keskiarvo on 46 vuotta. Yli viisikymppisten kirkosta eroaminen viisinkertaistui Imatralla lokakuussa.

- Herää kysymys, eroavatko Imatralla kirkon konservatiivit?, pohtii eroakirkosta.fi -palvelun tiedottaja Petri Karisma.

– Olen ollut siinä käsityksessä, että kristinuskovaisten pitäisi suvaita erilaisuutta ja auttaa heikkoja lähimmäisiä. Nyt näyttää käyneen toisin, kirkkoherran sukupuolenvaihdoksen takia jäsenet kääntävät kirkkoherralle selkänsä, jatkaa Karisma.

Etusivulla nyt

Uusimmat:

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat