Paikalliset

Tässä ovat uudet Jazzlegendat!

Säveltäjä, kapellimestari ja jazzpianisti Eero Ojanen, 71, sekä jazzmuusikko, saksofonisti ja säveltäjä Seppo Paakkunainen, 70, ovat vuoden 2014 Jazzlegendat numerot 27. ja 28.

Heidän palkitsemisensa tapahtuu kesän 2014 Imatra Big Band Festivalien yhteydessä lauantaina 28. kesäkuuta Kulttuurikeskus Virrassa pidettävässä konsertissa. Konsertin kapellimestarina toimii Pentti Lasanen.

– Armottoman hyvä konsertti on tulossa, jossa on mahdollisuus kuulla jazzmusiikin historian siipien havinaa. Sekä Ojanen että Paakkunainen esiintyvät vielä ja ovat hyvissä voimissa, tuumaa IBBF:n kunniapuheenjohtaja sekä legendatoimikunnan puheenjohtaja Harri Nykänen.

Ammattilaispiireissä hyvin arvostetun maineen saanut Jazzlegenda-palkinto on jaettu Imatralla vuodesta 2001 saakka. Imatra Big Band Festivaalien yhteydessä jaetaan vuosittain kaksi Jazzlegenda-palkintoa.

Sen saaminen edellyttää muusikolta 60-vuoden ikää, merkittävää uraa jazzmusiikin soittajana, säveltäjänä, sovittajana tai kapellimestarina
sekä esiintymistä yhä aktiivisesti.

Nykäsen mukaan jazzmuusikoita halutaan palkita ansiokkaasta työstä, sillä he tahtovat muuten unohtua liian helposti.

Helsinkiläisen Eero ”Ertsi” Ojasen pääinstrumentti on piano. Hän on sekä vannoutunut jazzmuusikko että poliittisten laulujen luoja. Hän on kirjoittanut myös teatterimusiikkia ja balettia.

Vuosina 1973–1982 hän toimi KOM-teatterin kapellimestarina. Jo 1960-luvulla hän toimi Pekka Pöyryn yhtyeissä sekä Otto Donner Treatment -kokoonpanossa. Vuonna 1969 hänet palkittiin Suomen Jazzliiton Yrjö-palkinnolla.

Tällä hetkellä Uukuniemellä asuva Seppo ”Paroni” Paakkunainen on kansainvälisesti tunnettu musiikin laaja-alainen ammattilainen, jonka innoituksen lähteenä jazzmusiikissa ovat olleet suomalainen ja saamelainen kansanmusiikki. Hän on muun muassa säveltänyt kuoroteoksia Kalevalan ja Kantelettaren pohjalta.

Vuonna 1970 hän perusti Edward Vesalan kanssa Karelia-yhtyeen, ja sen lisäksi hän on vaikuttanut useissa muissa kokoonpanoissa. Hän on muun muassa toiminut saksofonistina The Boys -yhtyeessä ja sovittanut iskelmämusiikkia, kuten Kirkan menestyskappaleen Hetki lyö.

Nykäsen mukaan tämän vuoden Jazzlegendat valikoituivat 20 muusikon joukosta.

– Kättäkin jouduimme vähän vääntämään. Esimerkiksi Antti Sarpila olisi haluttu palkita, mutta hän ei vielä täyttänyt ikäkriteereitä, Nykänen sanoo.

Ennen Ojasta ja Paakkunaista Jazzlegenda-palkinnon ovat saaneet muun muassa Erik Lindström, Ossi Runne, Jaakko Fuhrman, Raimo Henriksson, Kaarlo Kaartinen, Pertti Metsärinne ja Pentti Lasanen. Suomen Big Band Yhdistys, Suomen Jazz-Pop-arkisto ja Imatra Big Band Festival ry nimeävät vuosittain ansioituneita jazzmusiikin veteraaneja.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat

Autoihinvaraosat.fi