Vetelehtiminen kiinnostaa enemmän kuin 300 euroa

Työttömyysturvaan tuli vuoden alussa voimaan muutos, joka mahdollistaa sen, että työtön työnhakija voi tienata 300 euroa kuukaudessa ilman, että ansiot vähentävät työttömyysturvan määrää. Käytännössä muutos tarkoittaa, että osa-aikatyön tekeminen on kannattavampaa kuin aiemmin.

Imatralainen ja Lappeenrannan Uutiset kertoivat 2.3., että 300 euron houkutin ei kaikkia kiinnosta. Ongelma tulee vastaan siinä kohtaa, kun aletaan puhua halusta tehdä töitä. Työttömien, niin nuorten kuin iäkkäämpienkin, joukosta löytyy huolestuttavan suuri määrä niitä, jotka eivät ole koskaan olleet töissä tai eivät edes aio niitä hakea. Ryyppääminen, pilven poltto ja kotona vetelehtiminen on tehty tässä yhteiskunnassa liian kannattavaksi. Sosiaalituet ovat liian korkeita ja eristävät työtä pelkäävät vetelykset koteihinsa. Samalla he syrjäytyvät, putoavat lopullisesti pois työelämästä ja maksavat työssäkäyvälle väestölle maltaita.

Asenteet on saatava muuttumaan. Paras keino siihen on madaltaa sosiaaliturva sellaiseksi, että töihin on pakko lähteä ja rahaa ansaita. 300 euron houkutin on jo osoittanut, että edes se ei saa kaikkia töistä kiinnostumaan.

Nuorten asenne hanttihommista ja matalapalkkaisista aloista on muutettava sellaiseksi, että työtä kuin työtä opitaan jälleen arvostamaan. Kahdeksan euron tuntipalkan kesätöistä täytyy olla nuorten lompakossa sellainen, että se tuntuu arvokkaalta. Näin ei tapahdu, jos kotona makaamisesta saa lähes saman rahan tekemättä mitään.

Poikkeustapauksia ovat esimerkiksi aidosti työkyvyttömät ihmiset. Heille yhteiskunnan on tarjottava tukiverkko elämään.

TE-toimistoissa uusi tienausmahdollisuus on otettu asiakkaiden kanssa puheeksi muun asioinnin yhteydessä, mutta varsinaista markkinointia ei ole tehty. Ehkä sitäkin kannattaa harkita.

Kirjoittaja on Imatralaisen ja Lappeenrannan Uutisten päätoimittaja ja kustannusjohtaja

Etusivulla nyt

Uusimmat:

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat