Paikalliset

Imatralainen Juha Kallio elokuvastaan: Tulihan sitä sököiltyä kaikenlaista

Juha Kalliosta kertovaa dokumenttielokuvaa Seuraavaan mutkaan tullaan esittämään elokuvateatterissa ainakin Imatralla ja Helsingissä.

Antti Jääskeläinen

Imatralaisella ratamoottoripyöräilijä Juha Kalliolla oli unelma: Ajaa Mansaaren TT, jolla on maine maailman vaarallisimpana ja nopeimpana katuratakisana.

Rata on vaatinut lähes kaksi ja puolisataa kuolonuhria, mutta Kallio ei kokenut pelkoa.

– Olen aina tykännyt tehdä sellaista, missä ei tunnu olevan mitään järkeä. Rakastan itseni voittamista ja äärirajoille vetämistä. Sitä tunnetta, että elämä on omissa käsissä, ja miten pienestä kaikki on kiinni, Kallio kertoo.

Yli 60 kilometriä pitkän radan keskituntinopeus on yli 200 kilometriä tunnissa. Turva-alueita ei ole, ja rata kiertää monissa paikoissa kiviaitojen ja talojen välissä. Lähes joka vuosi Mansaaren TT-kilpailuissa kuolee ihmisiä.

Kallio myöntää, ettei itse asiassa edes aluksi ymmärtänyt, kuinka vaativa rata on kyseessä.

– Tajusin sen vasta, kun näin sen autosta. Mutta se vaan on aivan uskomattoman hieno rata.

Seuraavaan mutkaan kertoo Kallion matkasta kohti unelmiensa kisaa – tiestä, joka ei aina ole niin mutkaton kuin voisi odottaa.

Ja lopulta käy se, mitä Kallio pelkäsi – hän kaatui kolmansissa harjoituksissa.

Siitä kuitenkin selvittiin säikähdyksellä, ja Kallio pääsi ajamaan pahamaineiset kisat.

Kalliota seuranneen ja kuvanneen Antti Jääskeläisen mukaan alkuperäinen suunnitelma oli tehdä lyhyitä promovideoita Kalliosta ja HRP Suzuki-tallista, jossa hän silloin ajoi.

Elokuva-aineksia oli kuitenkin niin paljon, että Jääskeläinen ehdotti Kalliolle kokonaisen dokumenttielokuvan tekemistä.

– Minua alkoi kiehtoa tämä varikkomaailma, jossa elämä pyörii moottorien ja vauhdin ympärillä. Lopulta aloin kuvata Juhaa myös kilparatojen ulkopuolella, Jääskeläinen kertoo.

Jääskeläinen uskoo, että dokumentti antaa Kalliosta aidon ja rehellisen kuvan. Kameran edessä tapahtui kokoajan, joten Kalliota oli Jääskeläisen mukaan helppo kuvata, eikä ohjausta juuri tarvittu.

– Leffa on hyvin tehty, mutta kyllähän sitä katsoessa tuntee itsensä urpoksi. Olen sellainen adhd-persoona, ja tuli sököiltyäkin kaikenlaista. Mutta ei minua se jännitä, mitä muut minusta elokuvan perusteella ajattelevat, Kallio tuumaa.

Kallio aikoo osallistua Suzukilla kolmeen luokkaan myös tämän kauden Mansaaren TT -kilpailussa, joka ajetaan kesäkuun alussa.

Varsinainen treeniviikko alkaa toukokuussa, jolloin Kallio lähtee testaamaan rataa Englantiin.

Sitä ennen hän ajaa yhdet kisat Espanjassa.

Imatran vanhalle katuradalle Juha Kallio on puuhaamassa kansainvälisen TT-sarjan osakilpailua.

– Keväällä Saksasta tulee pari kaveria katsomaan rataa ja mahdolliset vaaran paikat. Radasta pyritään tekemään niin turvallinen kuin mahdollista, ja siitä on tarkoitus tehdä myös 3D-hahmotelma. Uskoisin, että osakilpailut päästään järjestämään Imatralla 2015–2016 paikkeilla.

Teksti: Mari Lääperi

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat