Paikalliset

Kannabis rehottaa maakunnassa: Saldona yli 70 kotiviljelytapausta

Etelä-Karjalan poliisilaitoksen rikoskomisario Antti Vilkon mukaan huumeet ovat Suomessa kasvava ongelma. Etelä-Karjalassa kannabiksen kotiviljelystä tuli viime vuonna poliisin tietoon yhteensä yli 70 tapausta.

Jussi Perälä

Keskustelu kannabiksen vapauttamisesta Suomessa ryöpsähti jälleen valloilleen, kun kaksi Yhdysvaltojen osavaltiota vapautti kannabiksen myynnin hiljattain. Sen jälkeen Barack Obama kohautti ihmisiä sanomalla, että kannabis ei ole sen kummempi päihde kuin alkoholi.

Etelä-Karjalan poliisilaitoksen rikoskomisario Antti Vilkko ja Imatran mielenterveys- ja päihdepalvelujen palvelupäällikkö Annie Turunen ovat kannabiksen vapauttamista vastaan.

Sen sijaan huumetutkija Jussi Perälä kannattaisi huumausainerikosten toimenpiteistä luopumista. Hänen mukaansa rangaistuksen muuttaminen rikosoikeudellisesta siviilioikeudelliseen on oikeudenmukaisuus- ja tarkoituksenmukaisuusperiaatteen mukaista.

– Kovilla sanktioilla ei voi juurikaan sanoa olevan vaikutusta huumausaineiden käytön yleisyyteen. Yhtenä rangaistusten lieventämistä puoltavana argumenttina näen syrjäytymisperiaatteen. Yksilö saa leiman, josta hänelle voi koitua loppuelämää varjostavia seuraamuksia, Perälä perustelee.

Turusen mukaan kannabiksen kasvattamisen, hallussapidon, maahantuonnin, myynnin, levityksen ja käytön pitäisi edelleen ehdottomasti olla rikoslain vastaista toimintaa.

– Tähän on monia perusteita. Yksi on se, että portti kovempien huumeiden käyttämiseen madaltuu kannabiksen käytön myötä. Huumausaineet ja mielenterveysongelmat kulkevat käsi kädessä, ja meille suomalaisille on tyypillistä se, että pahaa oloa yritetään hoitaa keinolla, joka johtaa vielä huonompaan tilanteeseen. Huumeet eivät yksinkertaisesti sovi ihmisen elimistöön, ja etenkin nuorille niiden aiheuttama haitta voi olla erityisen suuri.

Vilkon mukaan mitään päihdeaineiden käyttöä ei pitäisi edistää.

Hän näkee kannabiksen alkoholia haitallisempana siksi, että sen käytöstä on tehty hohdokkaampaa.

Teksti: Mari Lääperi

Kannabis

Kannabistuotteita ovat hasis, hasisöljy ja marihuana.

Käytön välittömät vaikutukset ilmenevät puheliaisuutena, iloisuutena, estojen katoamisena sekä nälän tunteena. Fyysisiä vaikutuksia ovat pulssin kiihtyminen ja silmien verestäminen.

Pitkäaikaiskäyttö nostaa riskiä sairastua skitsofreniaan tai masennukseen. Kannabiksen epäillään häiritsevän nuorten aivojen kehitystä.

Säännöllinen ja pitkäaikainen kannabiksen käyttö johtaa sietokyvyn kehittymiseen, jolloin käyttäjä tarvitsee yhä suurempia annoksia.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat

Autoihinvaraosat.fi