Vaivaavatko jalkakivut? – Tukipohjallinen voi tuoda helpotuksen

Lappeenrannan NMKY:n A-junioreissa pelaava Karo Puittinen tutustui Game Ready -laitteeseen Fysio-Eskolassa fysioterapeutti Maiju Mantereen kanssa.

Ortopedi ja liikuntalääketieteen erikoislääkäri Tapio Kallio.

TERVEYS Tukipohjalliset ovat kehittyneet alkuajoista. Tönköt alumiinipohjalliset ovat joutaneet sulattamolle.

Työstä tai vapaa-ajan harrastuksesta johtuvat jalkakivut ovat yleinen, mutta kiusallinen vaiva. Joillekin kyseessä voi olla kuitenkin myös elinikäinen riesa.

Moniin tavallisiin jalkavaivoihin voikin tänä päivänä saada helpotusta oman jalan mukaan tehdystä tukipohjallisesta. Perjantaina asiantuntijaluennolla Lappeenrannassa puhunut ortopedi ja liikuntalääketieteen erikoislääkäri Tapio Kallio kertoo, että oman tukipohjallisen valinnassa on kuitenkin oltava tarkkana.

– Tukipohjallisten maine on edelleen huono, Kallio toteaa.

– Mistä se sitten johtuu? Huonoista pohjallisista, joita edelleen tehdään. Useat pohjalliset ovat periaatteessa hyvin muotoiltuja, mutta täytetty materiaalilla, joka ei jousta ollenkaan, kertoo Kallio.

Vaikka lähes jokainen kärsii jalkakivuista jossain vaiheessa, kiinnitetään jalkoihin usein huomiota vasta, kun ne kipeytyvät. Apua jalkaongelmiin haetaan usein väärästä paikasta.

– Alaraajaoireiden kanssa pitäisi hakeutua sellaiseen paikkaan, jossa voidaan selvittää perusteellisesti, mistä vamma johtuu. Jos potilaalla todetaan kuormitusbiomekaniikan ongelma, jota voidaan säätää ja korjata, pitäisi oikeanlaisesta pohjallisesta olla hyötyä, Kallio sanoo.

Tukipohjalliset ovat kehittyneet paljon vuosien saatossa. Kaikki valmistajat eivät ole pysyneet evoluutiossa mukana.

– Ensimmäiset pohjalliset ulottuivat kantapäästä päkiän alkuosaan ja olivat lasikuidusta tai alumiinista tehtyjä eli täysin jäykkiä. Sellaiset toimivat hyvin, jos niiden päällä seistään, mutta jos tarkoitus on liikkua, ne ovat ihan karmeita, Kallio pudistelee päätään.

Työfysioterapeutti ja toimitusjohtaja Maarit Eskola-Heikkinen Fysio-Eskolasta sanoo, että tukipohjallisten tarpeellisuudesta on tärkeä käydä keskustelua.

– Jalkaterä on ryhdin peruskivi. Jalan asennolla on merkitystä, koska kaikki toiminnan ohjaus lähtee sieltä. Esimerkiksi polvivaivan on turha antaa kroonistua, kun on olemassa keinot, joilla asia voidaan korjata, Eskola-Heikkinen painottaa.

Fysio-Eskolan markkinoimat Sidas-pohjalliset perustuvat osaksi Nasan kehittämään teknologiaan. Eskola-Heikkinen tietää entisenä kilpajuoksijana, mikä merkitys jalkojen terveydestä huolehtimisella on.

– Juoksin aktiiviaikoina 100 kilometriä viikossa, ja koska nilkka tilttasi sisäänpäin, altistui polven nivelkierukka rikkoutumiselle. Molemmat polvet on pitänyt operoida, ja kärsin nyt nivelrikkovaivasta.

– Suurin osa ihmisistä tarvitsee dynaamisen tukipohjallisen, joka ohjaa jalan rullaavaan liikkeeseen. Toivon, että tämä asia otetaan huomioon, kun pohjallista ollaan valitsemassa.

Joonas Tapaninen

 

 

Autoihinvaraosat.fi