Imatran nuorten kannabisongelma rehottaa vakavampana kuin koskaan

Auditoriosta poistuneet nuoret antoivat tilaisuudelle kiitosta realismista. Heidän mielestään asioita ei kaunisteltu, mutta kerrottiin myös kannabiksen ”hyvistä puolista” esimerkiksi lääkkeenä. Poliisin sanat pistivät miettimään.

imatra Huumevalistukseen tarvitaan järeämpiä konsteja.

Imatralla tarvitaan nyt entistä järeämpiä konsteja nuorten huumevalistukseen. Koulupoliisinakin toimiva vanhempi konstaapeli Timo Härkönen tiivistää tilanteen karulla tavalla.

– Ensimmäistä kertaa yli 10-vuotisella urallani ollaan tilanteessa, että huumausaineet ovat tulleet teidän ikäisten keskuuteen sellaisella voimalla, että virkavallalla, koulun henkilökunnalla ja vanhemmilla on herännyt huoli siitä, tuleeko teistä yhteiskuntakelpoisia ihmisiä, Härkönen lausui kannabisvalistustilaisuuteen osallistuneille lukion ykkösluokkalaisille keskiviikkona.

Nuorten mielenterveys- ja päihdepalvelujen NUPPI-työryhmä, koulut, rehtori, poliisi ja lukion oppilaskunnan edustajat järjestivät nuorille tilaisuuden, jonka tarkoitus oli laittaa nuoret miettimään kannabiksen käyttöä.

NUPPI-työryhmän edustajat, Riikka Helin ja Mari Viljakainen , kertovat kannabiksen lävähtäneen Imatralle toden teolla kolmisen vuotta sitten. Koulumaailmassa selkeä lisäys aineen käytössä on tapahtunut vuoden sisällä.

– Työssäni vakiokysymys oppilaille on tupakka- ja alkoholiaiheiden lisäksi ”Oletko kokeillut kannabista?”, ja valitettavan usein vastaus on kyllä, Mansikkalan yläkoulun ja yhteislukion terveydenhoitaja Tuula Reponen kertoo.

Helinin ja Viljakaisen mukaan marihuanaa kotikasvatetaan Imatralla runsaasti.

– Muualla alkoholin ja tupakan käyttö on vähentynyt kannabiksen käytön lisääntyessä, mutta Imatralla ei niinkään.

Kannabiksen päihdyttävin ainesosa on THC, ja suomalaiset kotikasvattajat, imatralaiset mukaan lukien, panostavat mahdollisimman korkean THC-pitoisuuden saamiseen.

– 15 prosentin rajan ylittämistä pidetään vaarallisena, mutta Suomessa pitoisuudet paukkuvat yli tämän rajan.

Kannabiksen käyttö näkyy testeissä kauan. Ammattiopistossa työsalitunneille tai työharjoitteluun ei ole asiaa, jos ei pysty antamaan kolmea puhdasta seulaa peräkkäin.

– Miten on ajauduttu siihen tilanteeseen, että koulussa on testattava, kykeneekö opiskelija salissa tehtäviin hommiin, Härkönen ihmettelee.

Kannabiksesta kärynneen kohdalla myös armeijan käyminen vaikeutuu.

– Ei sinne oteta aseiden kanssa heilumaan kavereita, joilla on huumetausta.

Käyttäjän Tuija Horttanainen kuva
Tuija Horttanainen

 

 

Autoihinvaraosat.fi