Paikalliset

Kirjailijaksi ryhtynyt Marja-Sisko Aalto: Raakiletta ei pidä työntää lukijoille

Marja-Sisko Aallon ensimmäisen dekkarin tapahtumat sijoittuvat hänen nykyiselle työpaikalleen, tuomiokapituliin.

Marja-Sisko Aallon ensimmäinen romaani ”Murha tuomiokapitulissa” on onnistunut dekkari.

Minulle ainakin kävi, etten malttanut laskea sitä käsistäni ennen kuin loppuratkaisu oli selvillä.

Dekkarin tapahtumat eivät jää suinkaan vain Kuopion tuomiokapitulin rakennukseen, vaan laajenevat maailmanpoliittisiin sota-ajan tapahtumiin.

Aalto kertoo, että dekkari lähti liikkeelle kahvipöytäkeskustelusta.

– Kirjanteko lähti liikkeelle kahvipöytäkeskustelusta työtoverien kesken. Joitakin asioita testasin heidän avullaan. Kuvasin heitä ihmisinä hyvine puolineen ja vähän sitä kääntöpuoltakin. Kukaan ei ole täydellinen. Mutta kyllä he sanovat kaikki vielä Päivää...

Dekkarin ratkaisut sijoittuvat Aallon nykyiseen työpaikkaan, Kuopion hiippakunnan tuomiokapituliin.

– Virkanimikkeet ovat oikeat, mutta aivan yksi yhteen ei yhtäläisyyksiä pidä hakea, hän kertoo.

– Kirjan runko syntyi kesälomalla. Aktiivinen kirjoituaika oli kaksi-kolme viikkoa, mutta pitihän sitä jälkeenpäin hioa moneen kertaan. Raakiletta ei pidä työntää lukijoille.

– Olen lukijana ahmija ja lähes kaikkiruokainen ollut pienen ikäni. Dekkareissa kiehtoo luova ongelmanratkaisu. En pidä räiskis pum ja turpaan vaan -actionista, vaan pohdiskelusta vaikkapa Sir Arthur Conan Doylen, Agatha Christien tai Mika Waltarin Palmu-sarjan tapaan.

Dekkari seikkailee myös vanhassa juutalaisuudessa ja sota-ajassa.

– Olen opiskellut yliopistossa pääaineena Vanhan testamentin eksegetiikkaa. Osaan vanhaa hepreaa ja tunnen käsikirjoitusperinteen historiaa.

– Juutalaisuudessa ovat kristinuskon juuret. Sota-aika taas on mieliä kuohuttanut ajanjakso, jolloin tapahtui paljon sellaista, mitä rauhan aikana ei tapahdu. Äärimmäiset ilmiöt tavanomaistuvat. Tuo kehitys loi mahdolliset puitteet kirjan tapahtumille.

Aalto on luonut dekkariin mielenkiintoisen henkilön, nuoremman konstaapelin Annette Savolaisen. Todennäköisesti hän jatkaa seikkailujaan. Yhtä polun päätä kehittelen, kirjailija kertoo.

– Itse asiassa olen juuri jättänyt kustantajalle raakileen ihan toisenlaisesta kirjasta, muistumia Tornion maihinnoususta 1.10.1944 ja syyllisyyden kantamisesta läpi elämän.

– Myös yksi historiallinen aihe, kaukaisen 14 polvea takaisen esi-isäni Ambrosius Henrikinpoika Redsvenin elämäkerta, kiehtoisi, kirjailija jatkaa.

– Ensimmäinen romaani on kuin ensimmäinen lapsi aikoinaan.

– Hyvältä tuntui saada ensimmäinen kappale käsiinsä ja sitä tutkia. Työtä se oli vaatinut, ja nyt oli palkanmaksun aika, Aalto kertoo.

Marja-Sisko Aalto

Marja-Sisko Aalto (aikaisemmin Olli-Veikko Aalto) on suomalainen pappi, joka toimi Imatran evankelis-luterilaisen seurakunnan kirkkoherrana vuosina 1986–2010. Hän on Suomen ensimmäinen avoimesti transsukupuolinen pappi.

Aalto toi transsukupuolisuutensa julkisuuteen marraskuussa vuonna 2008 ja on sen jälkeen käynyt läpi sukupuolenkorjausprosessin.

Aalto jätti maaliskuussa 2010 eropyynnön Imatran kirkkoherran virasta.Syyskuussa 2010 Aalto valittiin Kuopion hiippakunnan notaariksi.

Lähde:Wikipedia

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat

Autoihinvaraosat.fi