Paikalliset

Tiukkojen tilanteiden mies Jorma Hämäläinen jättää lehtitalon arjen

Tuusula on ollut vahvasti pihtiputaalaisjuurisen Jorma Hämäläisen kotikunta jo yli 20 vuotta. Kerran oli muutto hilkulla, mutta Tuusula piti miehen. Ja pitää myös tästä eteenpäin.

Sauvo JylhäJos Jorma Hämäläinen ei olisi tullut Tuusulan kunnanjohtajaksi, hän ei nyt siivoilisi työhuonettaan Keski-Uusimaan toimitalossa Hyrylän Klaavolantiellä. Hämäläinen jää vuodenvaihteessa pois päivittäisestä työstä ja siirtyy Keskisuomalainen-konsernin projektitehtäviin. Eläkepäivät koittavat noin vuoden kuluttua.

Polku kunnanjohtajasta lehtitalon johtajaksi ei ole ainutkertaista joskin harvinaista. Hämäläisen kohdalla siirto oli jatkumo. Hän päätyi nuorena Keikyän kunnansihteeristä sattumakohtaamisen kautta paikallisen vetoketjuyhtiön talouspäälliköksi, varatoimitusjohtajaksi ja lopulta toimitusjohtajaksi. Sen jälkeen olivat vuorossa Pihtiputaan kunnan- ja Äänekosken kaupunginjohtajan työt.

— Tuskin minua olisi valittu näiden muutospaikkakuntien johtoon, ellei minulla olisi ollut sekä kunta- että teollisuustaustaa.

Tuusula oli vuorossa vuonna 1993. Kuralle ajautunut kunta tarvitsi saneeraajan. Tulosta tuli, mutta tukijoiden lisäksi kertyi myös vihamiehiä. Sukset menivät poliitikkojen kanssa lopulta niin ristiin, että Hämäläinen päätti hakea Kotkan kaupunginjohtajaksi.

Elettiin kevättä 2001, eikä muutto Tuusulasta Kotkaan houkuttanut. Sitten puhelin soi.

— Jukka Virta soitti ja pyysi käymään.

Virta oli Hämäläisen edeltäjä tuolloisessa Keski-Uusimaa-konsernissa. Hämäläinen arveli, että kutsu koski jotakin rakennushanketta ja otti kaavakartat mukaan. Niitä ei tarvittu; Virta kysyi halukkuutta Keski-Uusimaan toimitusjohtajaksi.

– Oli hienoa, että 48-vuotiaana pääsi uudelle toimialalle, jonka työpaikat olivat todella arvostettuja. Se on hieno työ, mitenkään kunnanjohtajuutta väheksymättä.

Kylillä kävi kuhina: – Siellä se junailee lehtijuttuja ja politikoi.

– Lehtitalon arki oli minulle uutisoinnin kohteena käynyt tutuksi, ja ymmärsin päätoimittajan suvereenin aseman sisältöasioissa. Jouduin monta kertaa selittelemään olevani toimitusjohtajana kiinnostuneempi Sulan autokauppiaiden bisneksestä kuin Keltaisen Keskarin sisällöstä.

Keski-Uusimaa-konserni oli laajentunut pitkin pääradan vartta jo vuosia. Hämäläisen aloittaessa oli vuorossa Riihimäki. Uran kohokohtiin kuuluu Riihimäen haltuunotto, sitten Hyvinkään ja Riihimäen lehtien yhdistäminen seitsemänpäiväiseksi sanomalehdeksi syksyllä 2003. Syksyllä 2004 Keski-Uusimaa osti Jantonin lehtiliiketoiminnan. Yhtiön koko kaksinkertaistui.

– Onko meillä varaa ostaa se?, kysyi tuolloinen kustantaja Eero Lehti .

– Olin Harvardissa johtamiskurssilla ja yön tunteina hotellihuoneessa laskin. Riskejä riitti, mutta ostettiin.

– Hirvittihän se. Virheitäkin tehtiin menemällä liian isolla rytinällä Helsingin markkinoille. Virheet kuitenkin kuuluvat liiketoimintaan, ne vain on korjattava nopeasti.

Konserni levittäytyi Uudeltamaalta Turkuun, Tampereelle, Forssaan, Seinäjoelle, Jyväskylään, Kuopioon, Lappeenrantaan ja Imatralle. Syksyllä 2008 iski finanssikriisi. Rönsyjä myytiin, lehtiä lakkautettiin ja painamista järjesteltiin. Suomen Lehtiyhtymäksi nimensä muuttaneesta 650 ihmisen työllistäjästä tuli 500 hengen yhtiö.

– Selvittiin. Omistaja, hallitus, pankki ja asiakkaat luottivat. Kai henkilökuntakin lopulta luotti.

Kunnossa oleva konserni päätyi keväällä 2013 pörssiyhtiö Keskisuomalaiselle, joka halusi paikata perinteisten alueidensa hiipumista. Myyjän puolelta kaupan hoiti toimitusjohtaja Jorma Hämäläinen, joka tinki myyjälle, minkä pystyi. Uusi omistaja velvoitti hankkimaan tingatut rahat takaisin Keskisuomalaiselle. Hämäläinen sitoutui jatkamaan uuden isännän leivissä pari vuotta. Nyt aika alkaa olla täysi, ja erityistehtävien ohella odottavat puusouvi vapaa-ajan asunnolla, hiihtoreissut Lapissa ja kevään tullen moottoripyörämatkat Eurooppaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat