Paikalliset

Uimolan savusaunassa on tunnelmaa

Ihmisellä on jännä sosiaalinen tarve saunoa yhdessä, sanoo Uimolan savusaunan isäntä Kari Pulkkinen. Uimolan savusauna on Herajärven rannalla.

Mari Lääperi

– Eihän täällä tulekaan yltä päältä nokiseksi eikä silmiä kirvellä yhtään, kuuluu lauteilta.

Kahdeksankulmaisessa savusaunassa on yli kaksikymmentä saunojaa.

Osa istuu ringissä ison kiukaan ympärillä kylki kyljessä, osa odottaa vuoroaan alalauteilla, osa seisomapaikoilla. Nuorin saunoja on kaksivuotias, vanhin 82.

– Ei täällä yleensä ihan näin paljon ole väkeä, savusaunan isäntä Kari Pulkkinen ihmettelee.

Uimolan savusaunassa Herajärven rannalla on yleinen saunailta joka keskiviikko.

Loma-aikaan saunojia tulee Uimolaan ulkomailta saakka. Lauteilla kuuluu nytkin kielten sekamelska – suomen lisäksi ainakin englantia ja kiinaa.

Suurin osa asiakkaista on naisia, vaikka vakiokävijät sanovatkin saunailtojen olevan yleensä enemmän miesten suosiossa. Saunojat kipittävät edestakaisin saunan ja järven välillä.

– Kerrallaan jaksaa maksimissaan kymmenen minuuttia saunoa, sen jälkeen on päästävä veteen, saunojat laskeskelevat.

Kari Pulkkinen rakensi ensimmäisen savusaunansa Herajärven rantaan vuonna 1996, mutta se paloi 2003. Nykyinen savusauna on valmistunut vuonna 2004.

Rakentamiseen Pulkkinen käytti haapaa omasta metsästään. Kiuasta hän lämmittää tunnin pari, lähes metrin pituisilla haapa- ja leppähaloilla. Saunakivet eivät poikkea tavallisista pihakivistä.

– Huolella aseteltujen pyöreiden saunakivien väleihin ei vesi jää seisomaan, vaan muuttuu mahdollisimman tehokkaaksi löylyksi, Pulkkinen selventää.

Löylyä ei heitetä, vaan kokeneet savusaunakonkarit näyttävät keltanokille, kuinka vesi kaadetaan rauhallisesti yhteen kohtaan kivien väliin.

– Ennen vanhaan piiat ja rengit kaatoivat vettä kiviröykkiön reunoille, ja isännille jäi korkein kohta, eräs saunoja kertoo.

Kansainvälinen Savusaunaseura ja Ikaalisten Löylynlyöjät ovat noteeranneet rautjärveläisen savusaunan kahdesti Suomen toiseksi parhaaksi savusaunaksi.

Eikä suotta – löylyt ovat lempeät, juuri sopivan kosteat ja hikoiluttavat. Saunomisen jälkeen olo on mukavan raukea.

– Tervetuloa uudestaan, saunan isäntä Pulkkinen toivottelee.

Ja varmasti tulenkin.

Teksti: Mari Lääperi

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat

Autoihinvaraosat.fi