Paikalliset

Turistien ruokaostokset muhivat tuntitolkulla autossa: Kestääkö kylmäketju?

KYLMÄKETJU Monet turistit latovat ruoat muovipusseihin ja ajavat kotiin tunteja. Mitä ruoalle tapahtuu matkan aikana?

Erikoisliikkeistä asiakas saa kalalleen tarvittaessa termokassin tai kylmälaukun, jossa kala säilyy jopa vuorokauden. Elena Saarinen pakkasi torstaina kalan kylmäkassiin Savu-Karin Lappeenrannan myymälässä.

Lappeenrantalainen marketti torstaina kello 10.46. Venäläisturistien ostokset lipuvat liukuhihnalla.

Mies ja nainen ostavat kaksi juustoa, neljä pakettia voita ja neljä rasiaa tuorejuustoa.

Viereisellä kassalla pariskunta nostelee kasseihin kahvikermaa, nakkeja, jukurtteja ja valmispihvejä.

Heidän jälkeensä mies latoo muovikassiin purkkikaupalla kestomaitoa ja nostaa päälle kokonaisen paistin.

Edessä voi olla tuntien kotimatka. Miten ihmeessä ruoat säilyvät sen ajan?

Etelä-Karjalan Marttojen erikoisneuvoja Tuija Kokkonen kertoo miettineensä samaa asiaa.

– Kyllä olen monesti miettinyt, että toivottavasti raja vetää hyvin ja ruoka menee turvallisesti perille.

Kokkonen huomauttaa, että asia koskee yhtä lailla monia suomalaisia, joilla on pitkä matka kesämökille.

– Nyt alkavat hyvät mökkeilykelit, kun ruoka säilyy, hän sanoo ja naurahtaa.

Yleisohje on, että kylmä pitää säilyttää kylmänä ja kuuma kuumana. Bakteerit viihtyvät 6–60 asteen lämpötilassa, joten kylmät on säilytettävä alle kuudessa asteessa ja kuumat yli 60 asteessa.

Tuore liha, kala ja mäti ovat vielä herkempiä. Ne pitää säilyttää alle kolmen asteen lämpötilassa. Suojakaasu ja vakuumipakkaus eivät muuta tilannetta.

– Jotkut ajattelevat, että vakuumipakattu tuote säilyy vaikka huoneenlämmössä, mutta se ei todellakaan pidä paikkansa.

Kokkonen kehottaa lukemaan pakkauksesta löytyvät säilytysohjeet, jos ei tiedä oikeaa säilytyslämpötilaa.

Jos ruoka saa matkalla liikaa lämpöä, se pitää valmistaa heti perillä.

– Jos matka kestää nelisen tuntia, ruokaa ei missään tapauksessa laiteta jääkaappiin, koska ei se siellä parane. Se on valmistettava ruuaksi heti, Kokkonen sanoo.

On myös hyvä huomata, että lämmennyt tuote ei välttämättä säily parasta ennen -päivämäärään tai viimeiseen käyttöpäivään asti.

– Monet tietävät, että juuston maku paranee, jos se on pari tuntia huoneenlämmössä, mutta sen jälkeen juusto pitäisi käyttää heti, Kokkonen mainitsee.

Marketeista ostetun ruoan säilyttäminen on asiakkaan omalla vastuulla, mutta erikoisliikkeissä ruoat pakataan tarpeen mukaan.

Savu-Karin myyjä Elena Saarinen nostaa kokonaisen lohen kylmälaukkuun ja latoo päälle jääpalapusseja.

Toimitusjohtaja Valeria Hirvonen kertoo, että oikeilla välineillä kala pysyy sopivassa lämpötilassa jopa 24 tunnin ajan. Silloin sen voi viedä Moskovaan asti.

– Me teemme kaiken mahdollisen, jotta asiakkaat tulevat uudestaan. Jos he ostavat kalaa ja se menee pilalle, he eivät tule meille enää ikinä. Siksi meillä pitää olla oikeat välineet, Hirvonen sanoo.

Oikea lämpötila elintarvikkeelle

Alle +3 °C:tuore kala, tyhjiöpakatut kylmäsavu- ja graavisuolatut kalat, mäti ja tuore liha.

Enintään +6 °C:muut kalavalmisteet, kuten lämminsavukala ja kalapuolisäilykkeet, maitovalmisteet, voi ja margariini.

+10 ºC:n ja +14 ºC:n välillä:ruokaöljy sekä leipä ja viljavalmisteet (tai huoneenlämmössä).

Huoneenlämpö:avaamattomat kalatäyssäilykkeet, avaamattomat iskukuumennetut maitovalmisteet.

Lähde: Evira.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat