Paikalliset

Imatran väestönsuojissa riittää tilaa yli 26 000 henkilölle

SUOJAPAIKAT Imatran väestönsuojissa riittää tilaa yli 26 000 henkilölle. Väestönsuojia on yhteensä 366.

Joonas Tapaninen

Idän ja lännen kiristyneet välit ovat säikäyttäneet monet rajan tuntumassa asuvat. Moni on myös miettinyt, mitä tehdä jos aseellinen konflikti kohdistuisi Suomeen. Viranomaiset eivät anna suoria vastauksia heitä sitovien salassapitosopimusten takia.

Ainakin yhdessä asiassa imatralaisilla on syytä huokaista. Väestönsuojien kapasiteetti on kaupungin asukaslukuun suhteutettuna korkea.

Tällä hetkellä Imatralla on 366 väestönsuojaa, joista yleisiä väestönsuojia on viisi. Työpaikkojen yhteydessä väestönsuojia on 50 ja asumisen yhteydessä 307. Yhteensä suojapaikkoja on 26 282 henkilölle. Kaupungin väkiluvun ollessa 28 188, ilman suojapaikkaa jäisi siis reilu 1900 imatralaista.

Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen johtava turvallisuuskouluttaja Ansa Komi pitää suojapaikkojen määrää riittävänä.

– Poikkeustilassa, kuten sodan syttyessä väestönsuojien antamaa turvaa täydennetään evakuointien avulla. Käytännössä evakuoimatta jääneet mahtuisivat näihin olemassa oleviin väestönsuojiin, Komi sanoo.

Vuonna 2011 uusittu pelastuslaki velvoittaa pommisuojan rakentamisen kaikkiin pinta-alaltaan 1200 neliön kokoisiin tai suurempiin asuin- tai liikerakennuksiin. Yhden suojapaikan pinta-ala on 0,75 neliötä. Suuri osa väestönsuojista toimii normaaliaikoina muussa käytössä.

– Tällaisetkin tilat on voitava ottaa väestönsuojakäyttöön 72 tunnin kuluessa. Varastorakennusten osalta raja on 1500 neliötä.

Komi muistuttaa, että väestönsuojia ei rakenneta ainoastaan sotilaallisia iskuja silmällä pitäen.

– On olemassa muitakin uhkia, kuten vaikkapa säteilyonnettomuus. Omakotitalon omistajien ei ole silti syytä rakentaa taloonsa suojaa, sillä yleensä taloista löytyy kellaritiloja, missä on paksummat rakenteet ympärillä, Komi painottaa.

Väestönsuojien tarkastaminen on aiemmin kuulunut pelastuslaitoksen lakisääteisiin tehtäviin. Nykyisin kunnon tarkastaminen lepää taloyhtiöiden vastuulla. Lainsäädäntö ei kuitenkaan velvoita tilan haltijaa teettämään tarkastusta väestönsuojiin.

Komin mukaan on taloyhtiöiden edun mukaista, että väestönsuojat pidetään hyvässä kunnossa.

– Teemme palotarkastuksia noin kerran kymmenessä vuodessa, joiden yhteydessä myös väestönsuojan kunto selvitetään. Minun käsitykseni on, että väestönsuojien kunnosta ollaan kiinnostuneita. Täytyy muistaa, ettei niiden rakentaminen ole ilmaista, Komi kertoo.

Aiemmin pakollisten yleisten väestönsuojien rakentamista ei ole enää vuoden 2011 lakimuutoksen jälkeen edellytetty pelastuslaissa. Imatralla tällaisia suojia on viisi eri puolilla kaupunkia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat