Paikalliset

Sukupolvien ketjussa

-¿Keskisuomalainen on aina ollut kotona voimakkaasti läsnä. Muistan lapsuudesta, kuinka isoisäni lähti yhtiökokoukseen, ja se oli tärkeä asia, Keskisuomalainen Oyj:n toimitusjohtaja Vesa-Pekka Kangaskorpi sanoo.

Jaana Kautto / Keskisuomalainen

Keskisuomalaisen työpaikkaravintolassa voi nähdä aamuvarhaisella pitkän miehen syövän yksinään puuroa. Muissa pöydissä ei istu ketään, sillä ravintola avataan vasta yhdeksältä.

Yksinäinen syöjä on Keskisuomalainen Oyj:n toimitusjohtaja Vesa-Pekka Kangaskorpi, joka on onnistunut pääsemään osalliseksi ravintolahenkilökunnan aamiaispuurokattilaan.

– Se on ainut tilanne, jossa olen käyttänyt asemaani hyväkseni. Aamupuuro on minulle tärkeä päivän kohokohta. Haluan silloin olla itsekseni rauhassa ja ärsyttää paljon, jos joku tulee siihen.

Aamuhetkeen kuuluu rupattelu keittiöhenkilökunnan kanssa, sen jälkeen Kangaskorpi on valmis päivän haasteisiin. Toimitusjohtajan työpäivä on ohi vasta nukkumaan mennessä.

Hiljattain 50 vuotta täyttänyt Kangaskorpi tuli Keskisuomalainen Oyj:n toimitusjohtajaksi kolme vuotta sitten, kun edellinen toimitusjohtaja erotettiin näkemyserojen vuoksi. Keskisuomalaisen hallitus valitsi silloisen puheenjohtajansa ensin vt. toimitusjohtajaksi ja myöhemmin vakituiseksi. Kangaskorpi jätti kansainvälisten asiain neuvoksen työnsä eduskunnassa ja tarttui ison konsernin ruoriin.

– En koskaan hakenut tai tarjonnut itseäni toimitusjohtajaksi, enkä ilman hallituksen yksimielistä tukea olisi pestiä ottanut. Loppujen lopuksi kyseessä oli luonnollinen ja itsestään selvä siirtyminen. Henkilökohtaisesti se oli hyvä ratkaisu, toivottavasti myös yrityksen kannalta.

Keskisuomalainen on ollut perheen historiassa mukana pitkään. Jo Kangaskorven isoisä oli osakkeenomistaja, ja seuraavat sukupolvet ovat kartuttaneet osuutta pikkuhiljaa.

– Keskisuomalainen on aina ollut kotona voimakkaasti läsnä. Muistan lapsuudesta, kuinka isoisäni lähti yhtiökokoukseen, ja se oli tärkeä asia.

Pojanpojasta tuli sitten aikoinaan hallituksen jäsen.

– Se on ainoa paikka, johon olen tietoisesti pyrkinyt.

Kauppatieteitä Kangaskorpi lähti aikoinaan opiskelemaan isän painostuksesta.

– Olen aina ollut kiinnostunut yhteiskunnallisista asioista. Halusin opiskella historiaa ja valtio-oppia, ja pääsin molempiin Jyväskylän yliopistoon. Isä mobilisoi silloin kaikki tuttunsa varoittelemaan minua, ettei kannata. On taloudellisesti järkevämpää opiskella kaupallisia aineita, ja uskoin.

Tänä päivänä valinta ei kaduta.

Toimitusjohtajan työ on Kangaskorven mukaan ollut kovaa ja haasteellista.

– Koko ajan on joku vaatimassa jotain tai repimässä jonnekin. Toimitusjohtaja on aika yksinäinen, tiukan paikan tullen vain hallitus ja sen puheenjohtaja (Antero Vesterinen) ovat keskustelukumppanina.

Kun koko toimiala on murroksessa, joutuu toimitusjohtaja miettimään tavallistakin enemmän tulevaisuutta.

– Miten turvata työpaikat yrityksessä, miten turvata osakkaiden etu. Jatkuvuuden turvaaminen on tärkeä asia, yrityksestä on riippuvainen noin 1·500 ihmistä sekä heidän perheensä.

Suomen Lehtiyhtymän ostaminen kasvatti konsernia ja lisäsi toimitusjohtajan vastuuta.

– Isojen haasteiden, jopa ongelmien edessä ollaan, mutta en koe stressiä työstä. Se on niin mielenkiintoista.

Sen lisäksi että Kangaskorpi on toimitusjohtaja, on hän myös edelleen yhtiön hallituksen jäsen ja merkittävä osakas. Kolmella tuolilla istuminen tuo työhön paitsi enemmän syvyyttä ja näköalaa, myös painetta. Kun on monella tavalla kiinnittynyt yritykseen, velvollisuuden tunne siitä, että antaa varmasti kaikkensa, on vahva.

– Tämä on totaalista työtä. Kun on hallituksen jäsen ja osakas, sidosryhmät ovat todella laajat. On hankalaa vetää työn ja vapaa-ajan rajoja. Kotona ollessani minulle soitetaan paljon ja soitan itsekin. Joskus olisi kiva iltaisin ja viikonloppuisin laittaa puhelin pois päältä, mutta se ei onnistu. Lapsetkin aina valittavat, että isä on koko ajan puhelimessa, ja yrittävät piilottaa kännykkääni.

Kangaskorvella ja hänen vaimollaan Heidi Bambergilla on kolme lasta: 13-, 11- ja 2,5-vuotiaat. Lupaavaa uraa tehnyt vaimo jäi kotiäidiksi kun lapsia alkoi tulla.

– Hän joutui tavallaan uhrautumaan minun työni takia. Asumme maalaistalossa, jossa on paljon työtä ja tekemistä, on koiraa ja kissaa. Jos me molemmat olisimme töissä, lapset olivat olleet ne, jotka olisivat kärsineet.

Kangaskorpi on tinkinyt perheen takia kaikesta muusta paitsi työstä. Harrastuksista esimerkiksi aikaa vievä golf on jäänyt vähemmälle, ja vapaa-aika kuluu mahdollisimman paljon perheen kanssa. Mieluiten luonnossa, jossa Kangaskorpi parhaiten rentoutuu.

Lähelle luontoa pääsee myös kotipihassa Taipaleen tilalla Keljossa, vaikka lähitienoota on viime vuosina rakennettu paljon. Keljon voimalaitoksen tie halkoo entistä niittyä, jolla vielä Kangaskorven käydessä lukiota laidunsivat lehmät. Paloasema ja Kuokkalan ohitustie ovat ilmestyneet maisemaan.

– Pihapiirimme, joka on museoviraston suojelema, on säilynyt mielenkiintoisena keitaana. Se on suojapaikka, jonne hakeutuvat alueen supikoirat, ketut ja kärpät. Pihallamme on tosi vilkas yöelämä eläinten osalta.

Kangaskorpi juhli syntymäpäiväänsä avoimella vastaanotolla Keskisuomalaisen tiloissa Aholaidassa. Myöhemmin hän juhli lähipiirin kanssa. Mahdolliset muistamiset hän toivoi lahjoituksina autististen lasten hyväksi. Kohteen hän valitsi keskusteltuaan erään asiantuntijan kanssa.

– Kuulin, että autistit, varsinkin aikuiset, ovat ryhmä, joista poliitikot tai yritykset eivät ole kiinnostuneita. Virkistysrahoja on leikattu ilman meteliä. Lahjoitusrahoilla avustetaan lasten kesäleiriä ja muuta heidän virkistystoimintaansa.

Isojen haasteiden edessä ollaan.

50-vuotias

Vesa-Pekka Kangaskorpi

Syntynyt: 6.5.1963 Jyväskylässä.

Asuu: Sukutilalla Jyväskylässä Ristonmaalla.

Perhe: Puoliso KTM Heidi Bamberg ja kolme lasta.

Koulutus: Kauppatieteiden maisteri.

Työ: Keskisuomalainen Oyj:n toimitusjohtaja (konsernijohtaja) vuodesta 2010

Harrastukset: Luonnossa liikkuminen, valokuvaus, yhteiskunnalliset asiat.

Motto: Älä koskaan kadu tekemääsi vaan tekemättä jättämääsi.

Juhli merkkipäivävastaanottoa 6.5. Keskisuomalaisen toimitalossa, Aholaidantie 3.

Mahdolliset muistamiset: Autististen lasten ja heidän perheidensä tukemiseen tilinumeroon Nordea FI57·1741·3000·0041·72, viesti V-P Kangaskorpi, 50 vuotta.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat

Autoihinvaraosat.fi