Paikalliset

Oppilas voi pitää kännykän oppitunnilla - imatralaisisän valitus hyväksyttiin

ENNAKKOPÄÄTÖS  Hannu Tuovila teki valituksen kännykkäkiellosta. Koulu oli menetellyt väärin.

Heikki Kemppainen

Oppilas voi tuoda kännykän kouluun eikä opettaja voi ottaa sitä pois luokassa, ellei siitä aiheudu häiriötä.

Näin on linjannut Etelä-Suomen aluehallintovirasto, joka käsitteli Hannu Tuovilan tekemää valitusta.

Imatralainen Tuovila oli tehnyt kantelun aluehallinnolle, sillä Itä-Suomen suomalais-venäläisen koulun Imatran yksikössä oppilailta oli kerätty puhelimet pois oppitunnin ajaksi.

– Isoa joukkoa oppilaita kohdeltiin väärin ja oppilaiden oikeusturvaa loukattiin. Rangaistus olisi pitänyt kohdentaa häiriökäyttäytyjiin , mutta ei 200 oppilasta voi rangaista ja nöyryyttää, Tuovila miettii.

Isoa joukkoa oppilaita kohdeltiin väärin ja oppilaiden oikeusturvaa loukattiin."

Hänen lapsistaan kaksi on tällä hetkellä Itä-Suomen suomalais-venäläisessä koulussa.

Tavallisesti oppilaat laittavat puhelimet reppuun koulutunnin ajaksi eikä niistä Tuovilan mukaan aiheudu häiriötä.

Tuovila suivaantui kännykkäkieltoon lopullisesti viime marraskuussa, jolloin hän tiedusteli aluehallintovirastolta, voidaanko kännykät ottaa pois koulutunnin ajaksi.

Hän sai aluehallintovirastolta vastauksen, että voimassa olevan lainsäädännön mukaan opettajalla ei ole oikeutta ottaa oppilaan esinettä haltuunsa ilman oppilaan suostumusta. Rehtori ei voi myöskään antaa koulussa sellaista määräystä, joka on ristiriidassa voimassa olevan lain kanssa.

Tilanne Itä-Suomen koulussa ei muuttunut lausunnosta huolimatta tämän vuoden helmikuuhun mennessä, joten hän teki virallisen valituksen. Nyt elokuussa Tuovila sai aluehallintoviraston vastauksen. Myös koululle on mennyt tieto, että toiminta ei ole lainmukaista.

Itä-Suomen suomalais-venäläisen koulun yksikön rehtori Leena Haapala kertoo, että luokissa olivat laatikot, joihin oppilaat saivat vapaaehtoisesti laittaa kännykkänsä. Ne pyydettiin laittamaan laatikkoon ja oppilaille tuotiin tämä esille yhteisessä tiedotustilaisuudessa, Haapala mainitsee. Syynä oli, että etenkin ylemmillä luokilla oli ollut työrauhahäiriöitä. Kenenkään reppua ei kuitenkaan lähdetty tutkimaan.

– Joillakin luokilla kaikki laittoivat kännykkänsä laatikkoon.

– Enää kännyköitä ei kerätä, Haapala kertoo. Tämä johtuu nimenomaan aluehallintoviraston ratkaisusta.

Itä-Suomen suomalais-venäläisessä koulun järjestyssäännöissä on kirjattu kuitenkin, että oppitunneilla ja ruokalassa kännykät eivät näy eivätkä kuulu.

Voisiko opettaja kerätä kännykät pois koulutunnin ajaksi?

Kyllä
81% (1555 ääntä)
Ei
20% (377 ääntä)
Ääniä yhteensä: 1928

Vastaa lukijatutkimukseen!

Teemme tutkimusta Imatralaisen lukijoiden tyytyväisyydestä lehteen.  Antamalla hetken aikaasi, osallistut lahjakorttien arvontaan, joista toinen on S-ryhmän lahjakortti (arvo 30 €) ja toinen K-ryhmän lahjakortti (arvo 30 €).

Arvonta suoritetaan 15.9.2014 kaikkien Imatralaisen tutkimukseen vastanneiden kesken. VoittajIlle ilmoitetaan henkilökohtaisesti. 

Vastaamaan pääset tästä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat