Imatralaiskanttorille esitetty erikoisin häämarssitoive on Elefanttimarssi - ja se soitettiin!

Imatralainen Sari Ovaska avioitui viime kesänä Ruokolahden kirkossa, kuten monet imatralaisparit.

Tuija Räty

Hääparin toiveiden mukainen musiikki on olennainen osa vihkitilaisuutta. Kaikkia toiveita ei kuitenkaan voida toteuttaa - syystä tai toisesta.

Ruokolahden vt. kanttori Riku Tella toimii kanttorina tänä kesänä noin 30 vihkitilaisuudessa. Tellalla on noin 15-20 häämarssin valikoima, josta hän pystyy soittamaan halutun kappaleen ilman harjoittelua. Suurin osa hääparien valitsemista häämarsseista löytyy tältä listalta.

Tellalta on joskus pyydetty musiikkia kauhuleffasta, mutta siihen kanttori ei ole suostunut.

– Rajut rock-kappaleet eivät myöskään käy. Vihkitilaisuuden musiikin on oltava kirkkoon soveliasta, ja sen on sovittava uruilla soitettavaksi.

Television hääohjelmissa kanttorin ja hääparin kesken otetaan joskus rajustikin yhteen, jos toiveet eivät mene läpi.

– Morsiamet ovat monesti aika kriittisiä, mutta ilman riitoja on vielä selvitty, Tella naurahtaa.

Erikoisin toive, johon Tella on suostunut, on Pulmusten tunnusmusiikki.

– Sitä harkitsin vähän aikaa, mutta tulin siihen tulokseen, ettei siinä ole mitään pahaa. Ja lisäksi se kuulosti uruilla soitettuna koomisen hyvältä!

Rautjärven seurakunnan kanttorilla Raili Tervosella on kesällä edessään puolenkymmentä vihkitilaisuutta työn puolesta. Tervosen mukaan Rautjärvellä ollaan perinteisten musiikkivalintojen ystäviä, eikä kovin erikoisia toiveita edes esitetä.

– Parit ovat aika hyvin selvillä siitä, mikä on sopivaa ja mikä ei. Marssien osalta soitetaan usein Prinsessa Ruususta ja Mendelssohnia.

Tervonen kertoo enemmän vaihtelua olevan muissa vihkitilaisuuden musiikkiesityksissä.

– Niiden suhteen olen ehkä vähän lepsu. Esimerkiksi ”Sua vain yli kaiken mä rakastan” on saanut minulta luvan, vaikka se ei hengellistä musiikkia olekaan. Hevikappaleilla lupaa ei siltikään irtoa.

Imatran seurakunnan kanttori Samuli Saarelan erikoisin häämusiikkitoive ajoittuu noin kymmenen vuoden taakse.

– Tuolloin imatralainen pariskunta halusi häämarssiksi Elefanttimarssin. Mistään toiveesta en ole koskaan kieltäytynyt. Jos kappaleen tunnistaisi, ja sen nimi olisi joku ihan kamala, silloin voisin sanoa ei. Koska häämarssi on instrumentaalimusiikkia, ei sanoja kuulla kuitenkaan. Siksi kappaleiden suhteen voi olla vähän sallivampi.

– Korostan musiikkivalinnoissa kahta asiaa: tyylikkyyttä ja asiallisuutta. Jälkimmäisen suhteen ei ole yleensä ongelmia.

Tänä kesänä Saarela on kanttorina neljissä häissä. Yhdessä vihkitilaisuudessa kuullaan Metallicaa ja Scorpionsia, muuten pysytään perinteisillä linjoilla.

Käyttäjän Tuija Horttanainen kuva
Tuija Horttanainen

 

 

Autoihinvaraosat.fi