Lomaparatiisi Bali hellii surffareita ja herkkusuita

Aniko Lehtinen

Balilla erilaiset vartaat ovat usein myös katuruokaa, joita saa pienistä liikkuvista kärryistä ympäri saarta.

Aniko Lehtinen

Voit tehdä Nasi Gorengin myös nuudelesta riisin sijaan. Balilla ruokaa kutsutaan nimellä Mie Goreng. Nasi Gorengia pidetään Indonesian kansallisruokana, ja sen nimi tarkoittaa käännettynä ”paistettu riisi”.

Aniko Lehtinen

Bali on paikka, jonka nimen mainitseminen antaa mielikuvan rauhaisasta, ikuisesti auringonvalon kylpemästä saaresta, jossa kaikki ovat onnellisia. Ei totuus pitkällä olekaan.

Balin saari on osa Indonesian valtiota, joka käsittää yli 17 000 saarta. Tunnetuin osa Balia on Kuta Beach, jossa on laajalti baareja, ravintoloita, kahviloita ja hyvin laajat shoppausmahdollisuudet.

Kuta onkin Balin iltaelämän keskus – niin hyvässä kuin pahassa. Kuta on se osa Balia, joka on täynnä turisteja, hälinää ja menoa. Siellä on hauska käydä, mutta kannattaa tutustua Baliin myös Kutan ulkopuolella.

Kutasta pohjoiseen sijaitsee Seminyakin alue, joka on rauhallista ja vaurasta seutua. Majoituspaikkana se on yksi parhaimmista, ja sieltä löytyykin lukuisia hotelleja sekä villoja, joita voi vuokrata niin viikoksi kuin pidemmäksikin aikaa.

Meri on myös lähellä, joka surffausta ja lenkkeilyä harrastavalle on vain plussaa. Aamulenkki pitkin Seminyakin rantoja on nimittäin todella kaunis kokemus.

Sisämaahan matkailijat harvemmin eksyvät, vaikka syytä olisi.

Sisämaahan matkailijat harvemmin eksyvät, vaikka syytä olisi.

Sisämaassa sijaitseva käsityöläis- ja taitelijakaupunki Ubud on erilaista Balia mäkisine katuineen ja hauskoine pikkukauppoineen. Ubudissa voi ostaa suoraan taiteilijoilta yksilöllisiä hopeakoruja, tekstiilejä ja maalauksia. Tinkiminen on osa kaupantekoa myös Balilla, joten sitä ei kannata unohtaa.

Jos taas surffaaminen kiinnostaa, niin Balilla sekä aloittelijoille että ison aallon metsästäjille löytyy valinnanvaraa.

Jos surffaaminen on jo hallussa, surffispotteja löytyy hyvinkin paljon.

Kokenut surffaaja voi käydä testaamassa taitojaan Uluwatussa, joka sijaitsee ihan saaren eteläkärjessä. Jos ei itse uskalla aalloille, Uluwatussa voi ihailla muiden surffaajien taitoja rantajyrkänteelle rakennetuissa hauskoissa ravintoloissa, joista saa hyvää paikallista ruokaa.

Samalla reissulla voi käydä Uluwatun temppelissä, joka on kuuluisa varastelevista apinoistaan. Temppelialueella kannattaakin pitää tavaroistaan kiinni, muuten niitä saa ”ostaa” takaisin apinoilta pähkinöillä.

Balilla harrastus-mahdollisuudet ovat rajattomat.

Balilla turismi on paikallisväestön pääelinkeino, ja se näkyy tarjonnassa.

Balilla voi tehdä melkein mitä tahansa ja saaren harrastusmahdollisuudet ovat rajattomat.

Joogan harrastajille vaihtoehtoja löytyy lukemattomia, samoin golfia voi pelata monella eri kentällä.

Yksi suosituimmista golfkentistä on lentokentästä etelään sijaitseva Nusa Dua, josta löytyy myös huomattava määrä luksushuoneistoja ja hotelleja.

Perheille ja rauhallisuutta kaipaaville Balilta löytyy myös Sanur, joka sijaitsee lännessä, rannan tuntumassa. Sanurissa voi tehdä hauskoja pyöräretkiä rantaa pitkin, pyöriä voi kysellä hotelleilta.

 

Anikó Lehtinen

 

 

Autoihinvaraosat.fi