Myö: Suuret puolueet tyrmäävät hyvät ideat, jos ne tulevat väärästä suunnasta

Myön varapuheenjohtaja Jorma Tyrmi sanoo, että valtaosa hyväksyy uuden teatterin paikan. Ongelmana on sen kalleus. Tyrmi itse ei ole innostunut kaupunginteatterin nykyisestä ohjelmistosta. Kesäteatterissa hän käy vuosittain.

Tuija Sinkkonen

Sitoutumaton kansanliike Myö (Myö) haluaa muutoksen kunnalliseen päätöksentekoon. Vaaliteemoina se ottaa esiin muun muassa päätöksenteon avoimuuden ja paikallisuuden.

– Puoluepolitiikan ei pitäisi kuulua kunnalliseen päätöksentekoon. Suuret puolueet tyrmäävät joskus hyvätkin ideat, jos ne tulevat väärästä suunnasta. Ne saatetaan tuoda esiin myöhemmin omina ideoina ja sitten menevät päätöksenteossa läpi, sanoo Myön varapuheenjohtaja Jorma Tyrmi.

Myön periaatteisiin kuuluu avoimuus ja se nousee entistä suurempaan rooliin.

– Vastuulliset henkilöt on saatava vastaamaan erityistilintarkastuksessa esiin tulleisiin asioihin, vaikkei niihin rikosta liittyisikään, sanoo Tyrmi. Hän toteaa, että virkamiehet ja vastuulliset luottamusmiehet ovat antaneet asioiden tapahtua kaupunkiyhtiöissä eikä epäkohtiin ole puututtu.

– On vain yritetty peitellä, ettei menisi maine, lataa Tyrmi.

Kuntalaiset kyselevät, kannattaako pientä ryhmää äänestää.

– Myössä jokainen saa esittää vapaasti mielipiteensä ja äänestää omantunnon mukaan. Suurissa ryhmissä on kova ryhmäkuri. Jos toimii vastoin ryhmän päätöstä, voi jäädä ilman luottamustehtäviä, toteaa Tyrmi. Hän kertoo, että viime kunnallisvaalien jälkeen pienryhmät olivat perustamassa teknistä vaaliliittoa, jolloin siitä olisi tullut toiseksi suurin ryhmä 19 paikalla.

– Vasemmistoliitto ja Vihreä liitto irrottautuivat yhteistyöstä, kertoo Tyrmi. Hän sanoo, että he tekevät yhteistyötä muiden pienryhmien kanssa (ryhmä 14). Yhteistyöstä ollaan valmiit neuvottelemaan toki kaikkien kanssa.

Myö ottaa vaaleissa esiin myös nuorisotyöttömyyden.

– Nuorten palkkaaminen esimerkiksi oppisopimuksen kautta on tehty vaikeaksi. Ymmärrämme yrittäjien näkökantaa tässä. Lainsäädäntö on liian tiukka, toteaa Tyrmi.

Myön tuloksista Tyrmi kertoo hankkeen kansallisesta kaupunkipuistosta, joka on otettu vakavasti vasta tänä vuonna.

– Jo vuonna 2003 esitimme kansallisen kaupunkipuiston perustamista, jotta kaavoitus ja maankäyttö olisivat pitkäjänteisempää. Siinä määritellään muun muassa, mitä mihinkin saa rakentaa ja mikä on virkistysaluetta. Asia on hyväksytty kaupunginvaltuustossa otettavaksi valmisteluun keskusta-alueen osayleiskaavan uudistamisen yhteydessä, kertoo Jorma Tyrmi.

Käyttäjän Tuija Sinkkonen kuva
Tuija Sinkkonen

 

 

Autoihinvaraosat.fi