Tällaista on purjehtia Atlantin yli miinalaiva Pohjanmaan kyydissä

Miinalaiva Pohjanmaan koulutuspurjehdukseen Atlantin yli osallistui noin 120-henkinen miehistö, joista moni purjehti reitin ensimmäistä kertaa.

Sonja Huttunen

Aluksella oli mahtava me-henki. Siinä oltiin kirjaimellisesti samassa veneessä, joten kukaan ei voinut ruveta sooloilemaan. Käsirysyiltä vältyttiin, vaikka meitä oli 15 jantteria samassa skanssissa, Samuel Brusila kommentoi.

Sonja Huttunen

Pohjanmaa otettiin juhlallisesti vastaan myös New Yorkissa, missä miinalaiva osallistui kuuluisaan Fleet Weekiin.

Samuel Brusila

Fiilis oli mahtava, kun näki niin monet vastassa odottamassa meitä. Tuntui, kuin olisimme olleet teatterin lavalla, Brusila muistelee paluuta Suomeen.

Sonja Huttunen

Pohjanmaata oli Suomenlinnassa vastassa suuri joukko omaisia. Brusilaakin vastassa oli perhe ja ystäviä.

Sonja Huttunen

Vain harvan varusmiehen asepalvelukseen kuuluu Katy Perryn yksityiskeikka, neljä eri maata ja 47 päivän koulutuspurjehdus yli Atlantin, mutta Samuel Brusila on yksi onnekkaista. Upseerikokelas Brusila palasi maanantaina miinalaiva Pohjanmaan koulutuspurjehdukselta, joka vei Pohjanmaan noin 120-henkisen miehistön Upinniemestä New Yorkiin ja takaisin.

Matkan varrella tehtiin huoltokäynnit Englannin Falmouthiin ja Portugalin Ponta Delgadaan Azoreilla.

Brusila pääsi juhannusviikolla kotiin ensimmäistä kertaa lähes kahteen kuukauteen. Olo on vieläkin hieman sekava, mutta varusmies puhkuu edelleen intoa.

– Koulutuspurjehdus oli hieno mahdollisuus, johon tietenkin tartuin. Kokemus oli upea ja tapahtuu kirjaimellisesti vain kerran elämässä, Brusila hehkuttaa.

Pohjanmaa osallistui koulutuspurjehduksen aikana kansainvälisiin harjoituksiin ja niiden valmisteluihin. Brusila toimi aluksella vahtikokelaan tehtävissä, jolloin hän johti varusmiesten päivän palvelusta ja avusti aluksen merenkulkuryhmää.

 

Merihädästä pelastettu pariskunta halusi tehdä jotain, joten he kiillottivat messinkejä.”

Purjehduksen alkupuoliskolla Pohjanmaa pelasti vanhemman tanskalaispariskunnan merihädästä, mikä uutisoitiin Suomessakin näkyvästi. Pariskunta oli joutunut Atlantilla merihätään ja Pohjanmaa ehti nopeimmin paikalle.

 

– Otimme heidät kyytiin ja heistä tuli New Yorkiin asti osa aluksen miehistöä. He pyysivät saada tehdä jotain, joten siellä hekin kiillottivat messinkejä, Brusila nauraa.

Pohjanmaan paluumatkalla pariskunta kävi aluksella uudelleen Kielin kanavan kohdalla, jolloin he toivat miehistölle kiitokseksi Suomen ja Tanskan lipuin koristeltuja muffinseja.

Arki asettui uomiinsa laivallakin nopeasti, sillä rutiinien oli pyörittävä, jotta alus pysyi liikkeessä.

– Laivalla ajantaju hämärtyi nopeasti. Viikonpäiviä ei ajatellut lainkaan vaan mietin lähinnä, milloin saavutamme seuraavan sataman. Itselleni tärkeintä oli pysyä liikkeessä, sillä 79 metrin pituisessa laivassa liikuntaa ei automaattisesti tule riittävästi, Brusila kertaa.

 

Vapaa-aikaa sai viettää keulan Iron Beachillä eli rauta-rannikolla.”

 

Pohjanmaan pisin yhtäjaksoinen matka kesti kaksitoista päivää. Keskellä valtamerta varusmiehet eivät päässeet internetiin eivätkä televisiokanavat näkyneet Englannin kanaalin jälkeen. Uutiset Hyvinkään ampumatapauksesta otettiin kuitenkin vastaan Pohjanmaallakin ja miehistö piti yhteisen hiljaisen hetken laivan peräkannella.

Suomalaisen herkälle hipiälle kävi myös aurinko nopeasti tutuksi, sillä vapaa-aikaa sai viettää keulan Iron Beachillä eli rautarannikolla. Aluksella pidettiin myös kisaa siitä, kuka bongaisi eniten pyöriäisiä, delfiinejä, valaita ja muita merieläimiä.

Multavarpaana Brusila joutui myös Ukko Hoopurin kasteeseen. Ukko astui alukselle Ruotsin Hoburgin niemen kohdalla vanhan merimiesperinteen mukaan tarkistamaan, onko multavarpaista merimiehiksi.

– Kasteen sisältöä ei voi paljastaa, jotta se jää tuleville merimiehille koettavaksi. Sen verran voin sanoa, että kasteeseen kuului esimerkiksi merikahvin juontia ja raa’an kalan syöntiä. Sen sanon, että kala oli hieman alkukantaisemmassa muodossa kuin sushi.

toimitus

 

 

Autoihinvaraosat.fi