Varokaa pitkät! Tällaisia ihmisiä hyttyset vainoavat eniten

Alkukesän puhutuin eläin hyttynen on monien tarinoiden ja legendojen lähde. Suurin osa niistä on Suomen tunnetuimman hyttystutkijan Juhani Itämiehen mukaan vailla todellisuuspohjaa.

.

Juhannus on paitsi hyttysten myös hyttyslegendojen aikaa. Tutkija Juhani Itämiehen mukaan suurin osa on pelkkää puppua.

1) Hyttynen metsästää aina samoja ihmisiä uhreikseen.

– Minun tiedossani ei ole tutkimustietoa siitä, miksi jotkut joutuvat useammin hyttysten uhreiksi. Se, että hyttynen iskee jonkun kimppuun useammin voi johtua ihon lämmöstä, pintaverenkierrosta tai veriryhmästä.

2) Lihavammat ihmiset joutuvat helpoimmin hyttysten uhriksi.

– Olen kuullut kokeesta, joka tehtiin laittamalla opiskelijoita riviin metsään parin metrin välein. Säännöllisin väliajoin hyttyset kerättiin heidän kämmenselältään. Lisäksi paikkoja vaihdettiin kokeen aikana. Selvin korrelaatio löytyi pituudesta. Jostain syystä pitkät houkuttelivat hyttysiä eniten.

3) Hyttynen iskee kesämökkivierailulla aina vieraan kimppuun.

– Kun ihminen ajaa 200 kilometriä kotipaikkakunnaltaan, niin useimmiten ihmetellään, että paikalliset hyttyset ovat paljon vihaisempia kuin omat hyttyset. Pistokset tuntuvat vieraasta pahemmalta, koska hänellä ei ole immuniteettia vieraaseen hyttyslajiin. Paikallinen ei niitä välttämättä huomaa. Suomessa on yli 40 hyttyslajia ja niistä vain muutama on levinnyt koko maahan.

4) Hyttyset ovat nykyisin vihaisempia kuin ennen.

– Uuden hyttyslajin pistokset voivat tuntua ikävämmiltä, kun siihen ei ole immuniteettia. Toisaalta ihmisten suhtautuminen hyttysiin on muuttunut. Kun metsissä liikutaan vähemmän hyttyset tuntuvat inhottavammilta. Jos ihminen pelkää jo valmiiksi hyttystä, saattaa kiivastunut pintaverenkierto houkutella niitä enemmän.

5) Tulevaisuuden hyttysjuhannukset ovat vieläkin ankarampia kuin tuleva.

– Jos ilmasto muuttuu lämpimämmäksi ja kosteammaksi, tämä tietysti suosii hyttystä. Toisaalta, jos keväät aikaistuvat ja hyttyset kuoriutuvat nykyistä aiemmin, niin niiden pääjoukko ehtii myös kuolla ennen juhannusta. Nämä kaksi tekijää siis vaikuttavat eri suuntiin.

Millä sinä pidät hyttyset loitolla? Kerro ja keskustele.

Käyttäjän Petteri Mäkinen kuva
Petteri Mäkinen

 

 

Autoihinvaraosat.fi