Ole ylväs kuin leijonakuningas, juhli kuin sambaaja - Afropowerdance on keholle kuin lääkettä

Minerva Piha innostaa sheikkaamaan.

Teija Uitto

Liisa Fossi nauttii venytyksistä.

Teija Uitto

Sykettä voi nostaa halutessaan hypyillä.

Teija Uitto

Salilla soi pehmeä rummutus. Liikunnanohjaaja Minerva Piha aloittaa tunnin lämmittelyosuuden tutuilla liikkeillä. Pyöritellään olkapäitä ja käsiä ja kävellään letkeästi.

Lapaluiden välissä lihakset tuntuvat jumittuneilta, niskasta kuuluu narinaa. Tälläkin viikolla on töissä tullut kökötettyä kymmeniä tunteja tietokoneen ääressä ja se tuntuu kireytenä koko kehossa. Vähitellen liikkeet alkavat sujua helpommin, lihakset notkistuvat ja joustavat paremmin.

Minerva vaihtaa rumpumusiikin nopeampaan, nyt alkaa varsinainen afropowerdance.

Liisa Fossi tekee liikkeitä tottuneesti.

– Afropowerdanceen ihastuin heti ensimmäisellä kerralla. Lajia ei voi verrata oikein mihinkään. Liikkeet ovat yksinkertaisia ja silti tavattoman tehokkaita. Tunnilla tulee nopeasti ääretön hiki, hän kuvailee.

 

Ajattelin, että afropowerdance on kuitenkin jotain hippitouhua.”

 

Juuri lajin yksinkertaisuus ja kokonaisuusvaltaisuus teki muutama vuosi sitten vaikutuksen myös Minerva Pihaan. Nuori nainen oli opiskelemassa Ruotsissa, Uumajassa, ja kävi paikallisen kuntokeskuksen tunneilla.

– Kun huomasin mainoksen afropowerdancesta, ajattelin, että sille tunnille en mene. Se on kuitenkin jotain hippitouhua, hän muistelee nauraen tuntinsa jälkeen.

Lopulta Minerva kuitenkin lähti kokeilemaan afropowerdancea ja sen tunnin jälkeen hän oli todella vihainen itselleen.

– Olin vihainen, etten ollut mennyt tunnille aiemmin. Minulla oli opintoja Uumajassa enää kaksi kuukautta, eikä afropowerdancea ollut silloin vielä Suomessa. Afropowerdance tuntui kehossa niin hyvältä, että harmitti luopua siitä.

Minerva Piha on koulutukseltaan arkeologi ja FM, mutta hankkinut myös personal trainer -koulutuksen. Suomesta hän lähetti hakemuksen afropowerdance-ohjaajan koulutukseen Ruotsiin, mutta ei silloin mahtunut kurssille.

– Pääsin koulutukseen vihdoin vuonna 2010, kun lajin koulutusta järjestettiin Suomessa. Nyt olen Turussa ainoa afropowerdance-ohjaaja ja vedän tunteja kolmen urheiluseuran tunneilla sekä Kaarinassa yksityisessä kuntokeskuksessa.

 

Istumatyötä tekevä pääsee varmasti eroon jumeistaan ja kivuistaan.”

 

Afropowerdance on lajina Pihan mielestä ainutlaatuinen siksi, että se sopii kenelle tahansa ja se aivan yhtä tehokas rapakuntoiselle aloittelijalle kuin jatkuvasti treenaavalle himoliikkujallekin.

– Vedän afropowerdance-tunteja synnyttäneille naisille, eläkeläisille ja kaikenlaisille liikkujille. Himoliikkujalle afropowerdance on hyvää palauttavaa liikuntaa, se toimii kehonhuoltotuntina.

Afropowerdancessa kukin liikkuu oman kuntonsa mukaan. Liikkeitä voi tehdä suurempina tai pienempinä, hyppien tai paikallaan pysyen.

Minerva Piha suosittelee lajia erityisesti niille, joilla on niska-hartiaseudussa tai selässä jäykkyyttä.

–  Istumatyötä tekevä pääsee tällä tunnilla varmasti eroon jumeistaan ja kivuistaan, hän lupaa hymyillen.

Hän on täysin oikeassa: afropowerdance-tunnin jälkeen hiki valuu norona selässä kuin Afrikan paahtavan auringon alla, mutta olo on notkea kuin leijonalla.

<p><strong>Katso video. Vie hiiri kuvan päälle ja klikkaa play-nappulaa.<br> <br> Kuvaus: Teija Uitto</strong></p> <p><iframe frameborder="0" height="380" src="http://www.ku-rastit.net/videot/pks/afro.html" width="600"></iframe></p>
Käyttäjän Teija Uitto kuva
Teija Uitto

 

 

Autoihinvaraosat.fi