Imatrankosken tori eli kulta-aikaansa 70-luvulla - nyt tarvitaan piristystä!

Viime torstaina Imatrankosken torilla oli markkinat. Markkinat eivät ole varsinainen toritapahtuma, sillä niiden järjestämisestä vastaavat markkinayhdistykset. Torivalvoja Hellevi Mankin mielestä Imatrankosken tori kaipaa vipinää. Parkkipaikkojakin voisi hänen mukaansa olla torin ympäristössä enemmän.

Tuija Horttanainen

Aurinkoinen aamu, tori, munkkikahvit ja pussillinen uusia perunoita kotiinviemisiksi. Kesälomalta ei voi paljon enempää toivoa.

Kaikesta houkuttelevuudesta huolimatta torielämä on nykyisin lähennä vanhempien ihmisten hupia, minkä allekirjoittavat toriasioista tietävät niin Imatralla, Ruokolahdella kuin Simpeleelläkin.

Torivalvoja Hellevi Mankki kertoo, että Vuoksenniskan tori on Imatrankosken toria vilkkaampi kauppapaikka.

– Vuoksenniskalla käy paljon pitkäaikaisia kanta-asiakkaita myös Ruokolahden puolelta. Imatrankoskella on aika vähän parkkitilaa, mikä voi osaltaan vaikuttaa toriinkin.

Mankki muistelee lämmöllä Imatrankosken torin kulta-aikaa vuosikymmeniä sitten, 60- ja 70-luvuilla. Tuolloin tori sijaitsi nykyisen Tietotalon paikalla.

– Kun torin paikkaa sitten muuteltiin moneen otteeseen, osa menetti kiinnostuksensa. Imatrankoskelle tarvittaisiin yhäkin enemmän toritapahtumia.

Ruokolahden kunnan matkailusihteeri Eija Auvinen kertoo toritunnelmien olevan erittäin hyvät. Melkein jokaiselle perjantai-iltapäivän kesätorille on saatu ohjelmaa, mitä Auvinen pitää erittäin tärkeänä torin vireyden säilyttämiseksi.

Torilla on oma paikkansa elämässä.”
– Eukkoaukio ei ole pelkästään paikka, jossa tehdään ostoksia. Sinne tullaan myös tapaamaan tuttuja, ja ohjelma auttaa olennaisesti ihmisiä viipymään torilla pidempään.

Auvinen pitää torin asemaa Ruokolahdella tärkeänä, ja torikauppiaiden määrä on pysynyt ennallaan vuosikausia.

– Täällä eletään maalaiselämää ja mökkiläisiä on paljon, joten torilla on oma paikkansa elämässä. Mökkiläiset tapaavat täällä paikallisia ”alkuasukkaita”, hän naurahtaa.

Ruokolahdella kesätori-iltapäivä on yleensä perjantai, mutta tällä viikolla toripäivä on juhannuksen vuoksi torstai.

Simpeleen torivalvoja Martti Rautio kertoo, että meneillään on tavanomainen torikesä.

– Toistaiseksi torimyyjiä on saman verran kuin aiempinakin vuosina, mutta aion pian lähteä kalastelemaan heitä lisää naapurikunnista, Rautio lupaa.

Simpeleen torin ohjelmatarjonta on muiden Imatran seudun kuntien tapaan kulttuuripainotteista. Rautio vinkkaa, että enemmänkin ohjelmaa torille mahtuisi, joten sopivaa ohjelmaässää hihassa pitävät voivat ottaa yhteyttä.

Torikesää 2012 rassaa Simpeleellä paloaseman remontti, minkä vuoksi parkkipaikkatilanne torin lähellä on heikko. Erityiseti vanhmpien asiakkaiden on erittäin tärkeää päästä lähelle autolla.

-Ensi vuonna parkkiasiat ovat paremmin, Rautio vakuuttaa.

Käyttäjän Tuija Horttanainen kuva
Tuija Horttanainen

 

 

Autoihinvaraosat.fi