Paikalliset

Kahdenkymmenen vuoden tie tohtoriksi

Markku Ikävalko kertoo, että yliopiston promootiossa on karjalaista henkeä. Sen aistii Kaakon kulmalla. Sama henki tuli esiin yliopiston Viipuri-salin avajaisissa. Hänen takana on yliopiston väitöskirjat.

Tuija Sinkkonen

Markku Ikävalko sai valkolakin Joutsenon lukiosta vuonna 1982. Sieltä tie johti Imatran kauppaoppilaitoksen kautta Tampereen yliopistoon, josta hän valmistui 1992. Opiskeluaikoina hän työskenteli pankissa ja sieltä juontaa juuret väitöskirjaan. Hän tutki pienten ja keskisuurten yritysten omistajuutta, miten omistajat suhtautuvat omaan yritykseensä.

– Tutkimuksessa tuli esiin muun muassa se, että jokaisella omistajalla on oma tyyli, mitä pitää tärkeänä ja miten sen tunnistaa, sanoo Ikävalko.

Polku tohtoriksi on ollut pitkä. Tampereen yliopistosta valmistumisen jälkeen Ikävalko työskenteli opettajana Imatran Kauppaoppilaitoksessa ja Lappeenrannan teknillisen yliopiston kurssikeskuksessa.

– Opetin laskentatointa, matematiikkaa ja yrittäjyyttä, kertoo Ikävalko.

Vuonna 1995 oli vuorossa jatko-opinnot Asko Miettisen alaisuudessa Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa. Hän pääsi mukaan eurooppalaiseen tohtoriohjelmaan ja piipahti muutaman kuukauden ajan myös Espanjassa ja Ruotsissa.

– Vuodet 1996-1998 työskentelin PK-yrittämisen konsulttina konsulttitoimisto Seppo Hoffrénissa, toteaa Ikävalko.

Vuonna 1999 oli vuorossa paluu takaisin yliopistomaailmaan.

– Palasin opettajan hommiin yliassistentiksi. Viimeiset kaksi vuotta olen toiminut koulutus- ja kehittämiskeskuksessa johtajana, mutta työskentelen edelleen 20 prosentin osuudella opettajana kauppatieteissä. Opettaminen on ollut koko ajan mukana, kertoo Ikävalko.

Ikävalko kuvaa omaa polkuaan tohtoriksi vanhan koulukunnan kautta, jossa opettamisella on keskeinen sija.

– Tie tohtoriksi on ollut pitkä ja oman tyylinen. Väitöskirjan tekeminen ei ole yksinäistä puurtamista tänä päivänä. Uusi tieto tuo mukaan uudet kysymykset ja näin tutkimustyö jatkuu, sanoo Ikävalko. Hän toteaa, että pitää olla utelias ja kiinnostunut uudesta tiedosta. Tutkiminen on elämäntapa. Siinä ei lasketa työtunteja eikä katsota kelloon.

– Yliopistolla on aina elämää, tulipa tänne mihin vuorokauden aikaan tahansa, sanoo Ikävalko.

Markku Ikävalkolla ei ole peukalo keskellä kämmentä. Vapaa-aika sujuu perheen parissa ja remontoiden taloa.

– Meillä on vuonna 1938 rakennettu talo, jota olemme remontoineet viimeiset kymmenen vuotta. Tykkään tehdä itse. Se on hyvää vastapainoa työlle. En uskalla sanoa, milloin remontti valmistuu. Toivottavasti ei liian nopeasti, toteaa Ikävalko.

Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa vietettiin viidettä tohtoripromootiota perinteisin ja näyttävin menoin. Sen jälkeen oli vuorossa juhlakulkue Lappeenrannan kaupungin talolta Lappeen Marian kirkkoon, jossa oli ekumeeninen jumalanpalvelus. Promootiossa nimettiin 15 kunniatohtoria. Joukossa seisoi muun muassa Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb, josta tuli kauppatieteiden kunniatohtori ja Flowrox Oy:n hallituksen puheenjohtaja Timo Vartiainen tekniikan kunniatohtori. Yliopiston uudet kunniatohtorit ovat eri toimialojen edustajia eri puolilta maailmaa. Tekniikan tohtoreita valmistui 74 ja kauppatieteiden 22 sekä kaksi filosofian tohtoria. Tohtoripromootio on järjestetty ensimmäisen kerran vuonna 1994 ja sitten 1999, 2004, 2008 ja 2012.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat

Autoihinvaraosat.fi