Imatran taksit eivät jakele elinikäisiä porttikieltoja - illan mittainen sanktio mahdollinen

Miikka Huuskonen (vas.) ja Toni Nokelainen ajavat taksia Imatralla. Huuskonen kertoo, että hän saattaa antaa luvan nestemäisten eväiden nauttimiseen, jos asiakkaan kunto riittää - syödä ei saa ikinä.

Tuija Horttanainen

Ilta-Sanomat uutisoi äskettäin, että kaikenlainen evästely taksissa on kiellettyä yhä useammalla paikkakunnalla.

Helsingin Taksiautoilijat on pysynyt linjaukselleen uskollisena koko yhdistyksen toiminta-ajan, liki 90 vuotta: takseissa ei saa syödä eikä juoda. Kanta-Hämeen taksiautoilijat puolestaan käynnistivät tässä kuussa 230 autoaan koskevan kampanjan syömistä ja juomista vastaan. Imatrallakaan taksin penkillä ei syödä eikä juoda.

– Periaatteessa syöminen ja juominen on ollut kiellettyä niin kauan kuin muistan. Ainakin omassa autossani kielto on voimassa myös käytännössä, Imatran Taksi Oy:n taksitarkastaja Jouni Kinnunen kertoo.

Kinnusen mukaan kyseessä on matkustusmukavuuden lisäksi halu pitää kalusto kunnossa.

– Kun sinapit ja ketsupit menevät penkille, ei niitä hevillä irti saa. Rasva samaten imeytyy ikävästi istuimiin. Tölkin avaamisen seurauksena juoma räiskyy ja kuohahtaa yli. Jokin aika sitten kuitin tulostava kirjoitin meni rikki kerrasta, kun sen päälle kaatui likööriä.

Ongelmat ajoittuvat pitkälti viikonloppuihin ja yöaikaan. Silloin eväät eivät välttämättä pysy käsissä, ja kielto saattaa suivaannuttaa asiakkaan. Joskus uhataan hypätä toiseen taksiin, jos syöminen ja juominen kielletään. Humalaiset hermostuvat helpoiten.

– Täytyy sanoa, että emmehän mekään tule teidän työpaikalle syömään.

– Jos ohjeet eivät mene perillä, voi kyydittävän jättää tien varteen. Itse olen jo 20 vuotta puhumalla selvinnyt, mutta paljon riippuu kuskista. Parempi olla vähän ”joo joo” -linjalla. Siihen kiinnitämme huomiota kuljettajakoulutuksissakin, Kinnunen kertoo.

Parempi olla ”joo joo” -linjalla.”
Taksitarkastaja ei usko ruokailukiellon vähentävän taksimatkustajia.

– Ravintolasta on joka tapauksessa päästävä kotiin, joten yleensä sen ajan malttaa olla syömättäkin. Tai sitten eväät voi syödä grillillä, ja tulla vasta sitten taksitolpalle.

Imatralla asiakas pistetään ulos taksista harvoin, muutaman kerran vuodessa. Kinnusen mukaan syynä on yleensä sanaharkka tai se, ettei ole rahaa maksaa kyytiä.

– Jos asiakas on jättänyt kyydin maksamatta, ilmoitetaan keskukselle, ettei kyseiselle asiakkaalle lähetetä saman päivän aikana enää autoja. Ikuista porttikieltoa taksiin ei saa.

Imatralla takseilla riittää kiirettä, sillä odotusten mukaan Holiday Club Saimaan avaaminen on tuonut lisäkyytejä. Kinnunen kertoo, että matkustajia kuskataan paljon asemalta Rauhaan ja käytetään viikolla iltariennoissa Imatralla.

Käyttäjän Tuija Horttanainen kuva
Tuija Horttanainen

 

 

Autoihinvaraosat.fi