Stand up -koomikko: Vaikeinta yleisöä ovat insinöörit, toimittajat ja pohjalaiset

Stand up -komiikan hienous ja vaikeus on siinä, ettei lavalla esiinny hahmo, vaan koomikko omana itsenään.

Sauvo Jylhä

Stand up -koomikko Risto K. Järvinen aloitti lavakomediauransa lavarunoudesta. Vuonna 2002 poetry slam -runokilpailussa miltei vahingossa menestynyt Järvinen jäi koukkuun yleisön nauruun. Kilpailuaamuna kirjoitettu runo ylsi hopealle. Kymmenen vuotta myöhemmin lavakomiikasta on tullut miehelle oikea ammatti, taiteilijanimellä Risto Koo. Kyseessä on sama mies, joka perusti myös Huonon kirjallisuuden seuran vuonna 1998.

– On äärimmäisen koukuttavaa, kun vaikkapa 600 ihmistä nauraa itse keksimällesi jutulle. Stand upissa lavalla ei ole hahmoa vaan vain sinä itse. Jos show ei toimi, yleisö ei inhoa ainoastaan juttujasi, vaan myös sinua ihmisenä, sanoo Järvinen.

– Eikä yleisö aina silloin vihaa koomikkoa, se saattaa myös sääliä tai olla välinpitämätön. Mutta itsestä tuntuu, että se vihaa sinua.

Lavalla heitettäviin juttuihin Järvinen kerää ideoita paperilapuille, joita on pitkin kotia. Kaikista aiheista ei koskaan synny sketsiä.

– Kaikki voi kuitenkin olla hauskaa, mikä tahansa aihe, jos sen vain tekee fiksusti.

Vitsejä Järvinen testaa silloin tällöin vaimollaan: mikäli hän ei sano mitään, saattaa vitsi silti toimia. Jos hän hymähtää, kyseessä voi olla ”ihan killeri”. On tainnut kuulla aika monta.

On parempi, että kaksisataa tuhannesta ihmisestä nauraa kuin että kaksi kymmenestä nauraa.

Järvinen miettii esityksen keston mukaan joka minuutille juttua. Improvisaatiolle on silti aina tilaa, ja siitä syntyykin miehen mukaan parhaimmat jutut.

Aina ei kaikki kuitenkaan mene putkeen.

– Jos alun mokaa, voi koko keikka olla pilalla. Toisaalta yleisö toivoo, että koomikko onnistuisi. Muutoin yleisö joutuu kestämään myötähäpeää.

Yleisömäärä myös vaikuttaa: on parempi, että kaksisataa tuhannesta ihmisestä nauraa kuin että kaksi kymmenestä nauraa.

Ehkä miehille on luontevampaa tehdä itsestään pelle.”

Entä millainen on vaikein yleisö?

– Insinöörit, toimittajat ja pohjalaiset. Ja pieni yleisö ylipäätään, joten ehkä siis insinööritoimittaja Seinäjoelta ja sen kuuro puoliso, Järvinen naurahtaa.

Lavakomiikka on Järvisen mielestä taidemuoto, jota täytyy oppia kuuntelemaan. Ala on kuitenkin kehittynyt viime vuosina huimasti.

– Stand upilla itsensä elättää Suomessa noin viitisenkymmentä koomikkoa, Järvinen kertoo.

Miksi miehiä on niin paljon lavakoomikkoina, ja naisia vähemmän?

– Ehkä miehelle on jotenkin luontevampaa tehdä itsestään pelle. Naisia voi olla vähemmän, mutta eivät he yhtään huonompia ole!

Käyttäjän Anni Alentola kuva
Anni Alentola

 

 

Autoihinvaraosat.fi