Juhannuksen herkkupöytä vaarassa? Mansikan satokausi myöhässä

Mansikkaa alkaa kypsyä näkyvämmin vasta juhannuksen jälkeen, mutta kesäkuun marjamäärät ovat viime vuotta pienemmät.

Päivi Tuovinen

Viileä alkukesä on viivästyttänyt mansikan markkinoille tuloa. Juhannusta juhlistavaa pohjolan herkkumarjaa ei ole tarjolla niin monissa myyntipisteissä kuin mihin viime vuosina on totuttu.

Mansikkaa alkaa kypsyä näkyvämmin vasta juhannuksen jälkeen, mutta kesäkuun marjamäärät ovat viime vuotta pienemmät.

Heinäkuun alkuviikoilla satokauden uskotaan käynnistyvän jo aikaisilla tiloilla Keski-Suomea ja Savoa myöden.

 Mansikan kokonaissatomääräksi Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto ennustaa tässä vaiheessa 12–13 miljoonaa kiloa. Satomäärä on samaa luokkaa kuin viime vuonna. Ennustetta tarkennetaan juhannuksen molemmin puolin vallitsevan säätilanteen mukaan.

Lajikkeista kypsyy ensin Honeoye ja sitten peltojemme valtalajike Polka. Nämä lajikkeet ovat yhdessä vallanneet 80 % mansikkamarkkinoista.

Talven paksu lumikerros suojasi jälleen mansikkakasvustot pakkasten aiheuttamilta vaurioilta. Sen sijaan talven aikainen seisova vesi ja jäykkä maalaji ovat olleet huono yhdistelmä ja näillä lohkoilla vaurioita on näkyvissä.

Alkukesä on ollut sikäli poikkeuksellinen, että kukinnan aikaan maan eteläosassa ei ollut halloja juuri lainkaan. Marjat ovat kasvaneet hyvin kokoa ja tällä hetkellä edellytykset sadon onnistumiselle ovat kohtuullisen hyvät.

toimitus

 

 

Autoihinvaraosat.fi