Näin huollat autosi ennen lomaa – katso vinkit

Kurkkaa ennen lähtöä konepellin alle ja varmista, että kaikki on kunnossa.

Päivi Hahko

Auto on syytä huoltaa ennen kesälomia ja erityisesti matkoja. Kun auto joutuu kovalle rasitukselle, siihen voi ilmaantua erilaisia vikoja. Kurkkaa ennen lähtöä konepellin alle ja varmista, että kaikki on kunnossa. Autoliiton koulutuspäällikkö Teijo Poutanen muistuttaa kesäautoilijoita muutamista auton huoltoon liittyvistä perusasioista. Tarkista moottoriöljyn määrä. Varaa lisäksi mukaan pullo oikeanlaatuista öljyä. Varmista myös, että sinulla on mukana riittävästi tuulilasinpesu- ja jäähdytinnestettä, ohjaintehostimen ja jarrunestesäiliön nesteitä ja että akussa on virtaa.

Matkaan lähtijän on syytä tarkastaa renkaiden ilmanpaineet ja huolehtia, että autossa kulkee mukana vararengas.

Lomalle lähtiessä auto on täynnä tavaraa, joten renkaiden ilmanpaineisiin täytyy kiinnittää huomiota.

Poutasen mukaan kannattaa noudattaa auton ohjekirjasta löytyviä ilmanpainesuosituksia. Oikeat ilmanpaineet takaavat, että rengas toimii tarkoituksenmukaisesti ja kuluttaa vähemmän polttoainetta.

– Jos matkustat Eurooppaan, mieti, onko renkaissa riittävästi kulutuspintaa ja kestävätkö jarrupalat mahdolliset alppitiet, Teijo Poutanen sanoo.

Panosta lisäksi siihen, että näet riittävän hyvin tielle ja että muut autoilijat näkevät sinut. Varmista, että tuulilasi on puhdas myös auton sisäpuolelta. Puhdas tuulilasi ja aurinkolasit takaavat turvallisuuden liikenteessä.

 

Kun hankkii kesäksi vanhan auton, ammattimiehen olisi syytä vilkaista autoa ennen matkaa.”

 

Myös valojen tarkastus on paikallaan.

– Kun ajovalot kunnossa ja puhtaana, sinut havaitaan liikenteessä paremmin, Poutanen muistuttaa.

Varmista lopuksi, toimivatko jarruvalosi, ruuhkaliikenteessä nekin ovat tärkeät.

Auton hajoaminen voi aiheuttaa tuntien odottelun, samoin onnettomuustilanteet sekä suuret ruuhkat. Siitä syystä matkaan on hyvä varata juomaa sekä välipalaa. Auton kuormaamista kannattaa suunnitella myös huolella. Koulutuspäällikkö Teijo Poutanen kehottaa pakkaamaan painavat tavarat kuormatilan pohjalle lähelle etureunaa ja jättämään varoituskolmion helposti saataville.

– Vältä tavaroiden sijoittamista matkustajatilaan. Erityisesti juomapullot on sijoitettava niin, etteivät ne pääse kuljettajan jalkatilaan. Laita hattuhyllylle vain pehmeitä varusteita, Poutanen ohjeistaa.

Vaikka auto olisi ollut huollossa ennen matkaa, siihen voi tulla yllättävä vika poikkeuksellisen rasituksen johdosta.

Koulutuspäällikkö Teijo Poutanen huomauttaa, että jos alla on uudehko auto, joka käy säännöllisesti vuosihuolloissa, se riittää. Sen sijaan kesäautoksi hankitun vanhan auton kanssa kannattaa olla tarkkana.

– Kun hankkii kesäksi vanhan auton, ammattimiehen olisi syytä vilkaista autoa ennen matkaa. Jos jäähdytys- ja muita nesteitä ei vaihdeta riittävän usein, auto ylikuumenee hellekesän ruuhkaisilla teillä helposti, ja siitä saattaa koitua vakava moottorivaurio.

Kotimaassa on edelleen muutamia palvelevia huoltoasemia, mutta pääosin apua saa vasta autokorjaamolta. Euroopassa apu löytyy hätäkeskuksien kautta, ja silloin tilaaja maksaa pääsääntöisesti palvelusta.

Anonyymi

 

 

Autoihinvaraosat.fi