Paikalliset

Puhelinhäirintä on poliisille viikottainen tuttu - nettihäiriköinti lisääntyy

Puhelimella tapahtuvasta häirinnästä on tullut entistä yleisempää. Häirinnässä on useimmiten kyse siitä, että matkapuhelimeen saapuu lukuisia häiritseviä tekstiviestejä tai puheluita. Keski-Uudenmaan poliisilaitoksen rikoskomisario Markku Lylykangas kertoo, että poliisille tulee joka ikinen päivä yhteydenottoja asian tiimoilta.

Etelä-Karjalan poliisilaitoksen rikoskomisario Jyrki Hänninen kertoo, että heille puhelinhäirinnästä tehdään ilmoituksia viikottain.

– Ilmoitusten määrä on pysynyt samoissa lukemissa viime vuosien aikana. Myös tekstiviestein häiritessään on voinut syyllistyä rikokseen lakimuutoksen myötä vuodesta 2010 lähtien, ja toki se näkyy myös meidän työssämme jonkin verran. Puhelimella tapahtuva häirintä voi täyttää monen rikoksen tunnusmerkit, riippuen viestien tai puheluiden sisällöstä.

Tutkittava rikos on yleisimmin kotirauhan rikkominen.”
Milloin sitten kyseessä on häirintä ja milloin vain asioiden sinnikäs tivaaminen?

– Me tulkitsemme tapauksia juuri niin kuin Suomen laki sanoo, emme sen yli emmekä ali. Kahden kriteerin on täytyttävä, jotta kyseessä on rikos: oikeudettomuus ja tahallisuus.

Puhelimella häirintää taustoittaa Hännisen mukaan usein jokin riitatilanne: kolmiodraama, ero tai naapurikina. Jokin motiivi on aina olemassa.

Puhelimen ohella häirintää tapahtuu paljon myös internetissä, esimerkiksi sähköpostin tai keskustelupalstojen välityksellä. Nettihäiriköintiä koskevat ilmoitukset ovat Hännisen mukaan kasvussa.

– Facebookiin, keskustelufoorumeihin ja muihin vastaaviin liittyvissä tapauksissa epäillään useimmiten kunnianloukkausta ja jonkin verran laitonta uhkausta.

Puhelinhäirinnässä tutkittava rikos on yleisimmin kotirauhan rikkominen.

– Sitä varten vaaditaan näyttö, että häirinnän kohde on ollut kotona. Matkapuhelinaikaan sen todistaminen on vaikeaa, joten uhrin sanan varassa me olemme ja luotamme totuudessa pysymiseen hänen puheessaan.

Tuntemattomasta numerosta soittelu ei anna turvaa häiriköijälle.

– Pystymme selvittämään, mistä puhelu on tullut. Netissä anonyymiyden taakse piiloutumiseen ei kannata luottaa.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat

Autoihinvaraosat.fi