Piilota X Palauta

Rakkausruoka on kuin eroottinen esileikki

Ruoka Kommentoi

Viron Muhun saarelta kohti Toscanan kyliä suunnistanut Sikke Sumari tunnustaa, että hänen vatsansa toinen kotiseutu on Italian Toscanassa sijaitseva Cretin kylä.

Elämäniloa ja tarmoa puhkuvan naisen mukaan italialainen keittiö luottaa itseensä ja perinteisiinsä. Se pysyy muuttumattomana, vaikka koko muu maailma on innostunut molekyyleistä ja etanapuurosta.

Hän siteeraa Toscanassa, Cretin kylässä asuvaa Ornella-mammaa ”Miksi kehitellä uutta, kun vanhakin on erinomaista?”

Rakkaus ja intohimo hyvään ruokaan kulkeutuvat Sumarin mukaan ruuan valmistajasta sen syöjälle.

Sikke Sumari

ruoka-alan moniosaaja

tuore kirja Sikke – Ruokaa Rakkaudella ilmestyi helmikuun alussa

samannimisen ruokaohjelman toisen tuotantokauden jaksoissa Sumari vie katsojat Toscanan kukkuloille

Sumari nähdään jälleen MasterChef -kilpailun tuomarina; sarjan toinen tuotantokausi alkaa TV Nelosella 7.2.

Hän on aiemmin esiintynyt muun muassa Kokkisota-ohjelman juontajana Tanssii Tähtien Kanssa -ohjelman kilpailijana

– Sen parempaa maustetta maailma ei tunnekaan.

Rakkausherkuiksi Sumari nimeää merenherkut.

– Merenherkkuja voi syödä sormin ja syöttää myös toiselle. Ruokailuhetkestä syntyy eroottinen tunnelataus, ellei suorastaan esileikki, nainen pohdiskelee.

 

Rakkaus ja intohimo, sen parempaa maustetta maailma ei tunnekaan.”

Sumari suositteleekin pimeiden iltojen ratoksi pitkiä nautinnollisia ruuanlaittohetkiä mielimusiikin, hyvän viinin ja parhaan mahdollisen seuran kanssa.

 

– Vähintään kolme ruokalajia kannattaa väsätä. Ja ruokailla myös pitkään ja hartaasti. Siinä ilta vilahtaa ohi ihan huomaamatta.

Parhaimman paikan muodostaa keittiön herkkujen tuoksujen läheisyydessä sijaitseva ruokapöytä, jonka ympärille kerääntyy perheen ja ystävien elämästä nauttiva joukko.

– Toiselle valmistettu ateria on sama kuin sanoisi tälle, että rakastan sinua. Se on aivan liian harvoin käytetty lause näillä leveysasteilla.

Kotoisa ateria tuo hyvän mielen, jos ulkomaailma käy liian kovaksi ja vaativaksi.

Mutta Sumarin keittiössä ei tarjoilla perinteistä lohturuokaa kuten voita, kermaa, sipsejä tai suklaata. Hän arvostaa rakkaudella valmistettua kotiruokaa, joka nautitaan hyvässä seurassa rennosti, rauhallisesti ja hitaasti.

 

Ruokailuhetkestä syntyy eroottinen tunnelataus, ellei suorastaan esileikki.”

Äitinsä perinteisen kaalilaatikon Sumari nimeää omaksi lohturuuakseen.

 

– No, lohturuoka on nimensä mukaisesti ruokaa, joka tuo lohtua silloin, kun vaikkapa maailma murjoo.

Sumari sanoo, että englanninkielisen sanan comfort food voisi kääntää yhtä hyvin myös ’mukavuusruoaksi’ eli ruuaksi, jota syö silloin kun haluaa, että on mukavaa.

– Kaalilaatikko siis on yksi tällainen, toinen on lihapullat ja köyhät ritarit maistuvat, jos makeaa tarvitaan, nainen letkauttaa iloisesti.

Kokeile kotona

Lisa-äidin kaalilaatikko
1–2 kaalinpäätä koosta riippuen (kaalia pitää olla tarpeeksi)
nokare voita ja loraus öljyä
2 porkkanaa kuutioina
2 sipulia pienittynä
2 valkosipulinkynttä pienittynä
500 g hyvää jauhelihaa
muutama reilu hyppysellinen meiramia tai timjamia
2 dl keitettyä riisiä
hyvä loraus soijaa (älä jätä pois, tässä tarvitaan soijan umamia)
5 dl vettä ja lihaliemikuutio
2 dl kermaa
1–3 rkl tummaa siirappia
korppujauhoja
meiramia, suolaa, pippuria

Kuullota isossa padassa voin ja öljyn seoksessa sipulit, valkosipulit ja porkkanat. Lisää pikkuhiljaa pilkottua kaalia, niin että lisäät seuraavan satsin vasta kun edellinen on hiukan ruskistunut, mausta suolalla ja tilkalla soijaa. Maista.

Paista toisella pannulla jauheliha voissa, mausta sekin suolalla pippurilla, meiramilla ja soijalla. Maista tässä vaiheessa, että makua on tarpeeksi, sillä maku miedontuu uunissa.
Lisää kaalipaistokseen lihaliemi, siirappi ja kerma. Yhdistä kaalipaistos, riisi ja jauheliha uunivuoassa ja maista taas. Älä syö tässä vaiheessa liikaa...

Ripottele päälle korppujauhoja ja voinokareita. Paista 180-asteisessa uunissa vajaan tunnin ajan niin, että korppujauhot ovat ruskistuneet ja laatikon pinta on kaunis ja rapea.

Tarjoa näkkileivän ja puolukkasurvoksen kanssa.

Käyttäjän Heli Koivuniemi kuva
Heli Koivuniemi

Kommentit

Osallistu keskusteluun

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
  • Kirjoita rakentavasti, asiallisesti ja keskustelua edistävästi.
  • Älä esitä sukupuoleen, ikään, syntyperään, kieleen, uskontoon, vammaisuuteen tai henkilökohtaisiin ominaisuuksiin kohdistettuja asiattomuuksia.
  • Älä levitä huhuja tai valheita.
  • Käytä asiallista ja hyvää kieltä, älä kiroile.
  • Älä yllytä rikokseen tai väkivaltaan.
  • Älä laita viestiisi linkkejä laittomaan tai epäasialliseen materiaaliin.
  • Älä mainosta.
  • Älä käytä ylipitkiä lainauksia. Jos lainaat jotain toista kirjoittajaa tai sivustoa, mainitse lähde.