Kansanradio saa jopa 10 000 viestiä vuodessa – Veeran tarinaa tekijä ei unohda koskaan

Kollegan laskujen mukaan Jaana Selin on tehnyt jo 650 Kansanradiota. Silti on asioita, jotka eivät lakkaa yllättämästä häntä.

Kari Pekonen

Kansanradioon tulee vuodessa jopa 10 000 viestiä. Niistä jokainen käydään läpi, sanoo ohjelman toimittaja Jaana Selin.

Kari Pekonen

TYÖELÄMÄ

Kansanradiossa pääsee joka sunnuntai 20–25 ihmistä ääneen.

Puheenaiheet voivat olla mitä tahansa. Yhtä korpeavat yhteiskunnalliset aiheet, toista askarruttaa naapurin postilaatikko, kolmas lausuu runon ja neljäs pistää lauluksi.

Yleisradion vuonna 1979 käynnistämää Kansanradiota viimeiset 13 vuotta toimittanut Jaana Selin vahvistaa, että aiheissa on mukana koko elämän kirjo.

– Meille mikään ei ole vierasta, ehdottomasti kiellettyjä aiheita ei ole. Puhumme kaikesta, mutta hyvän maun rajojen sisällä, hän sanoo.

Selinillä on menossa 39 vuosi toimittajana. Kansanradion viestejä kuunnellessa saattaa kokeneenkin toimittajan korvia joskus punottaa.

– Meille tulee kaikenlaisia viestejä. Välillä meitä haukutaan ja tulee likasanko-olo. Mutta kun perkaa puheluita eteenpäin ja kuuntelee hyvän vitsin tai positiivisia ajatuksia, tulee jälleen hyvälle tuulelle.

Emme ole palveleva puhelin, vaikka sellainen olo monesti tuleekin."

Joskus puhelimen toisessa päässä on hyvinkin tuskainen ihminen. Silloin Selin miettii, miksi tämä ihminen soittaa radioon. Eikö hän ymmärrä, että tarina voi mennä jakoon?

– Joku ei ole käynyt kahteen vuoteen ulkona ja toista kuunnellessa miettii, pitäisikö soittaa lääkärille. Mutta emme me voi soittaa sosiaalitoimistoon tai poliisille, vaikka mieli tekisi. Emme ole palveleva puhelin, vaikka sellainen olo monesti tuleekin.

Tuskaiset ja sairaat ovat kuitenkin vähemmistö. Hyvä niin, sillä toimittajan metodi on mennä mukaan ihmisten juttuihin.

– Me suremme surevien ja iloitsemme iloitsevien kanssa, Selin kuvailee.

Kansanradion puhepostiin tulee vuodessa jopa 10 000 viestiä."

Välillä on pokassakin pitämistä, sen Selin myöntää, mutta toisaalta elämänkokemus on osoittanut, kuinka erilaisia me ihmiset olemme.

– Meille soittaa monenlaisella katsantokannalla varustettuja ihmisiä kaikkialta Suomesta, kaikilta murrealueilta. Meillä kaikilla on ihan oikeasti erilaiset elämät, se kannattaa muistaa.

Toisaalta Selin kertoo, että myös ohjelman toimittajia on juksattu ja vedätetty, jujutettu ja harhautettu.

– Kaikki on tullut koettua. Silti ajattelen, että olen aitiopaikalla kun saan kuulla erilaisten ihmisten erilaisia tarinoita.

Kansanradion toimittaja ei luuria nostaessaan koskaan tiedä, kuka toisessa päässä on. Tuntosarvet on oltava jatkuvasti pystyssä. Kaikenlaiset ihmiset on saatava puhua pulputtamaan.

– Ideana on, että olemme nimenomaan kansanradio. Joskus syy, miksi ihminen on alun perin soittanut jää sivuseikaksi, kun päästään kiinnostavampaan asiaan, Selin kertoo.

Hän sanoo, että ohjelman puhepostiin tulee viikossa 100–200 viestiä. Vuositasolla se tarkoittaa jopa 10 000 viestiä. Niistä jokainen kuunnellaan ja kaikki kelvolliset editoidaan.

– Silti moni soittaa ja kysyy miksi viestini ei ole mukana. Silloin on vain todettava, että viestejä tulee niin paljon, että kaikki eivät mahdu mukaan. Se harmittaa, sillä haluaisin päästää useamman ihmisen ääneen.

Selin haluaa välittää ohjelmassa nimenomaan ihmisten tarinoita.

Jokainen ilmaisee itseään eri tavalla ja esimerkiksi tauot ovat tärkeitä. Niissä saattaa olla paljon tunnetta ja draamaa.

Monesti taustallakin kuuluu jotain arvokasta ja antoisaa. Se voi olla kissa tai seinäkello, puhelin tai ovikello.

– Olen niin radioihminen, että minusta lukon naksahduskin voi olla todella kiinnostavaa, Selin hymyilee.

Hän kertoo, että joskus joku on soittanut ohjelmaan keskeltä liikenneympyrää, joku toinen taas hyvin kaikuisasta tilasta.

– Kun kysyin että mistä soitat, niin ihminen kuiskasi, että tulin tänne vessaan soittamaan.

Pitkän linjan toimittaja Selinillä on kaksi vuotta eläkeikään. Kollegan laskujen mukaan hän on tehnyt jo 650 Kansanradiota. Silti on asioita, jotka eivät lakkaa häntä yllättämästä.

– Yllätyn jatkuvasti miten eri tavalla ihmiset kuulevat asiat. Joskus tulee palautetta kuunnellessa mieleen, että nyt on taas tajuttu ihan väärin. Siksi me yritämme editoida jutut niin, että ne menevät kerralla kaaliin.

Hänet yllättää yhä uudelleen myös se, miten sympaattisia ja empaattisia ihmiset ovat toisiaan kohtaan.

– Ehkä tähän pätee sama sääntö kuin lama-aikana, jolloin ihmiset auttavat herkemmin toisiaan. Sydämessäni läikähtää joka kerta, kun tulee soitto joissa kysytään, että miten voisin auttaa sitä ohjelmaan soittanutta ihmistä, jolla ei ole rahaa ruokaan tai saippuaan. Se on aina hyvin liikuttavaa, Selin sanoo.

Kansanradio

Yleisradion vuodesta 1979 toiminut yleisönosastotyyppinen radio-ohjelma, johon kuuntelijat voivat osallistua soittamalla puhelinpäivystykseen tai -vastaajaan, sähköpostitse tai kirjeitse

Ohjelma lähetetään sunnuntaisin puoleltapäivin Yle Radio Suomen kanavalta

Useimmiten ohjelmaa toimittaa Jaana Selin joka tekee Kansanradiossa täyttä työviikkoa. Lisäksi freelancetoimittaja Olli Haapakangas on mukana ohjelmanteossa kaksi työpäivää viikossa.

Written by:

Teija Varis

Ota yhteyttä
Autoihinvaraosat.fi