Koirakuume vaivaa, samoin allergia – voinko ottaa lemmikin? Näin vastaa asiantuntija

Anton Soinne/Arkisto

Astma tai allergia eivät koskaan ole automaattinen este lemmikin hankintaan, kerrotaan Allergia- ja astmaliitosta.

Liitto saa usein kyselyitä kannattaako lemmikkejä hankkia, jos perheessä on astmaa tai allergiaa. Koira- ja kissakuume iskevät helposti varsinkin lapsiperheisiin.

– Meiltä kysytään usein allergisille sopivia rotuja tai lemmikkejä. Sellaisia ei ole. Marsut ja kanit allergisoivat yhtä lailla pienestä koostaan huolimatta, kertoo Allergia- ja astmaliiton asiantuntija Anne Vuorenmaa.

Allergia - ja astmaliitto painottaa, että lemmikkiasioissa ohjeistus on aina yksilöllinen. Omaa sietokykyä ei voi testata ennakkoon muutoin kuin oleilemalla mahdollisimman paljon lemmikkien parissa. Siten saadaan viitettä, voiko lemmikkiä ylipäätään harkita.

Eläinallergian puhkeamista vaikkapa vuoden kuluttua ei voi ennustaa testeillä tai lainalemmikillä. Lemmikkihankintaa voidaan siis pohtia vain tämänhetkisen tilanteen perusteella.

– Astma tai allergia ovat syy miettiä lemmikin hankintaa hieman tarkemmin. Lemmikkiin sitoudutaan pitkäaikaisesti, eikä hankintaa pidä tehdä terveyden kustannuksella, Vuorenmaa toteaa.

Written by:

Marika Lumme

Ota yhteyttä
Autoihinvaraosat.fi