Maksoitko liikaa autolainastasi? – Ylen vertailu paljasti hurjat erot

Kuvituskuva.

Johanna Erjonsalo / arkisto

Kalleimman ja halvimman autolainan hintaero voi olla jopa 470 euroa vuodessa, selviää Ylen teettämästä autolainojen marginaalien vertailusta.

Yle tiedusteli lainaa 30 000 eurolle, joka maksettaisiin takaisin tasaerin kolmessa vuodessa eli 36 kuukaudessa. Lainan vakuutena oli velaton oma asunto. Viitekorko oli 12 kuukauden euribor.  Tarjouspyyntöön vastasivat Aktia, Danske Bank, Nordea, OP ja Säästöpankit. 

Vertailun mukaan edullisin pankkiryhmä on Aktia. Esimerkiksi matalimmat lainamarginaalit olivat Aktian Oulun ja Helsingin konttoreista. Pankit tarjosivat asuntovakuudellisen lainan kahden prosentin marginaalilla.

Korkeimmat lainamarginaalit olivat Oulun ja Jyväskylän Säästöpankeilla. Niissä marginaali vaihteli 3–3,5 prosentin välillä.

Ylen mukaan edullisin kuukausierä, 860 euroa, oli sekä Oulun että Helsingin Aktiasta. 

Kalleimmat kuukausierät vertailussa saatiin säästöpankeista ja Nordeasta. Halvimman ja kalleimman kuukausierän välinen ero oli noin 39 euroa. Tämä tarkoittaa, että vuodessa kalleimmasta lainasta joutuu maksamaan noin 470 euroa enemmän kuin halvimmasta.

Lainan perustamismaksut vaihtelivat 200–300 euroon. Halvin maksu oli säästöpankeilla ja kallein Aktialla, Danskella ja Nordealla. 

Pankit kuitenkin muistuttavat, että esimerkissä ei voi ottaa huomioon kaikkia lainan hintaan vaikuttavia seikkoja. Lopullinen lainatarjous on aina asiakaskohtainen.

Written by:

Riikka Jokinen

Ota yhteyttä
Autoihinvaraosat.fi