Piilota X Palauta

Imatrankosken tori eli kulta-aikaansa 70-luvulla - nyt tarvitaan piristystä!

Paikalliset Kommentoi

Aurinkoinen aamu, tori, munkkikahvit ja pussillinen uusia perunoita kotiinviemisiksi. Kesälomalta ei voi paljon enempää toivoa.

Kaikesta houkuttelevuudesta huolimatta torielämä on nykyisin lähennä vanhempien ihmisten hupia, minkä allekirjoittavat toriasioista tietävät niin Imatralla, Ruokolahdella kuin Simpeleelläkin.

Torivalvoja Hellevi Mankki kertoo, että Vuoksenniskan tori on Imatrankosken toria vilkkaampi kauppapaikka.

Torielämää Imatran seudulla

Simpeleellä on toripäivä torstaisin, käytännössä vuoden ympäri. Rautjärven Asemanseudulla toimii lisäksi kesätori.

Ruokolahden Eukkoaukiolla kesätoria pidetään perjantaisin kello 15–17.

Imatrankoskella harjoitetaan torikauppaa keskiviikkoisin ja lauantaisin, Vuoksenniskalla tiistaisin ja perjantaisin. Toriaika on kello 7–14. Lisäksi maalaistori on avoinna arkisin Prismaa vastapäätä Karhumäenkadulla.

Maalaistorille etsitään uutta paikka uuden Prisman vuoksi.

– Vuoksenniskalla käy paljon pitkäaikaisia kanta-asiakkaita myös Ruokolahden puolelta. Imatrankoskella on aika vähän parkkitilaa, mikä voi osaltaan vaikuttaa toriinkin.

Mankki muistelee lämmöllä Imatrankosken torin kulta-aikaa vuosikymmeniä sitten, 60- ja 70-luvuilla. Tuolloin tori sijaitsi nykyisen Tietotalon paikalla.

– Kun torin paikkaa sitten muuteltiin moneen otteeseen, osa menetti kiinnostuksensa. Imatrankoskelle tarvittaisiin yhäkin enemmän toritapahtumia.

Ruokolahden kunnan matkailusihteeri Eija Auvinen kertoo toritunnelmien olevan erittäin hyvät. Melkein jokaiselle perjantai-iltapäivän kesätorille on saatu ohjelmaa, mitä Auvinen pitää erittäin tärkeänä torin vireyden säilyttämiseksi.

Torilla on oma paikkansa elämässä.”
– Eukkoaukio ei ole pelkästään paikka, jossa tehdään ostoksia. Sinne tullaan myös tapaamaan tuttuja, ja ohjelma auttaa olennaisesti ihmisiä viipymään torilla pidempään.

Auvinen pitää torin asemaa Ruokolahdella tärkeänä, ja torikauppiaiden määrä on pysynyt ennallaan vuosikausia.

– Täällä eletään maalaiselämää ja mökkiläisiä on paljon, joten torilla on oma paikkansa elämässä. Mökkiläiset tapaavat täällä paikallisia ”alkuasukkaita”, hän naurahtaa.

Ruokolahdella kesätori-iltapäivä on yleensä perjantai, mutta tällä viikolla toripäivä on juhannuksen vuoksi torstai.

Simpeleen torivalvoja Martti Rautio kertoo, että meneillään on tavanomainen torikesä.

– Toistaiseksi torimyyjiä on saman verran kuin aiempinakin vuosina, mutta aion pian lähteä kalastelemaan heitä lisää naapurikunnista, Rautio lupaa.

Simpeleen torin ohjelmatarjonta on muiden Imatran seudun kuntien tapaan kulttuuripainotteista. Rautio vinkkaa, että enemmänkin ohjelmaa torille mahtuisi, joten sopivaa ohjelmaässää hihassa pitävät voivat ottaa yhteyttä.

Torikesää 2012 rassaa Simpeleellä paloaseman remontti, minkä vuoksi parkkipaikkatilanne torin lähellä on heikko. Erityiseti vanhmpien asiakkaiden on erittäin tärkeää päästä lähelle autolla.

-Ensi vuonna parkkiasiat ovat paremmin, Rautio vakuuttaa.

Käyttäjän Tuija Horttanainen kuva
Tuija Horttanainen

Kommentit

Osallistu keskusteluun

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
  • Kirjoita rakentavasti, asiallisesti ja keskustelua edistävästi.
  • Älä esitä sukupuoleen, ikään, syntyperään, kieleen, uskontoon, vammaisuuteen tai henkilökohtaisiin ominaisuuksiin kohdistettuja asiattomuuksia.
  • Älä levitä huhuja tai valheita.
  • Käytä asiallista ja hyvää kieltä, älä kiroile.
  • Älä yllytä rikokseen tai väkivaltaan.
  • Älä laita viestiisi linkkejä laittomaan tai epäasialliseen materiaaliin.
  • Älä mainosta.
  • Älä käytä ylipitkiä lainauksia. Jos lainaat jotain toista kirjoittajaa tai sivustoa, mainitse lähde.