Piilota X Palauta

Imatran taksit eivät jakele elinikäisiä porttikieltoja - illan mittainen sanktio mahdollinen

Paikalliset 3 Kommentoi

Ilta-Sanomat uutisoi äskettäin, että kaikenlainen evästely taksissa on kiellettyä yhä useammalla paikkakunnalla.

Helsingin Taksiautoilijat on pysynyt linjaukselleen uskollisena koko yhdistyksen toiminta-ajan, liki 90 vuotta: takseissa ei saa syödä eikä juoda. Kanta-Hämeen taksiautoilijat puolestaan käynnistivät tässä kuussa 230 autoaan koskevan kampanjan syömistä ja juomista vastaan. Imatrallakaan taksin penkillä ei syödä eikä juoda.

– Periaatteessa syöminen ja juominen on ollut kiellettyä niin kauan kuin muistan. Ainakin omassa autossani kielto on voimassa myös käytännössä, Imatran Taksi Oy:n taksitarkastaja Jouni Kinnunen kertoo.

Vaatteet tekevät taksikuskin

Taksikuski ei saa harjoittaa ammattiaan missä vain käteen osuneessa vaateparressa.

Housujen on oltava pitkät, mustat tai tummansiniset kangas- tai puvunhousut.

Naiskuljettajilla hameen on oltava musta, mutta mitalla ei ole merkitystä.

Puvunpaidan on oltava valkoinen, tummansininen tai musta. Poolo- tai pikeepaidassa käy tummansininen ja musta, pieni logo sallitaan.

Kengiltä vaaditaan asiallisuutta. Lenkkikengät ja tennarit eivät kelpaa. Sandaalit sallitaan sukkien kanssa.

Farkkukangasta ei saa näkyä missään.

Kinnusen mukaan kyseessä on matkustusmukavuuden lisäksi halu pitää kalusto kunnossa.

– Kun sinapit ja ketsupit menevät penkille, ei niitä hevillä irti saa. Rasva samaten imeytyy ikävästi istuimiin. Tölkin avaamisen seurauksena juoma räiskyy ja kuohahtaa yli. Jokin aika sitten kuitin tulostava kirjoitin meni rikki kerrasta, kun sen päälle kaatui likööriä.

Ongelmat ajoittuvat pitkälti viikonloppuihin ja yöaikaan. Silloin eväät eivät välttämättä pysy käsissä, ja kielto saattaa suivaannuttaa asiakkaan. Joskus uhataan hypätä toiseen taksiin, jos syöminen ja juominen kielletään. Humalaiset hermostuvat helpoiten.

– Täytyy sanoa, että emmehän mekään tule teidän työpaikalle syömään.

– Jos ohjeet eivät mene perillä, voi kyydittävän jättää tien varteen. Itse olen jo 20 vuotta puhumalla selvinnyt, mutta paljon riippuu kuskista. Parempi olla vähän ”joo joo” -linjalla. Siihen kiinnitämme huomiota kuljettajakoulutuksissakin, Kinnunen kertoo.

Parempi olla ”joo joo” -linjalla.”
Taksitarkastaja ei usko ruokailukiellon vähentävän taksimatkustajia.

– Ravintolasta on joka tapauksessa päästävä kotiin, joten yleensä sen ajan malttaa olla syömättäkin. Tai sitten eväät voi syödä grillillä, ja tulla vasta sitten taksitolpalle.

Imatralla asiakas pistetään ulos taksista harvoin, muutaman kerran vuodessa. Kinnusen mukaan syynä on yleensä sanaharkka tai se, ettei ole rahaa maksaa kyytiä.

– Jos asiakas on jättänyt kyydin maksamatta, ilmoitetaan keskukselle, ettei kyseiselle asiakkaalle lähetetä saman päivän aikana enää autoja. Ikuista porttikieltoa taksiin ei saa.

Imatralla takseilla riittää kiirettä, sillä odotusten mukaan Holiday Club Saimaan avaaminen on tuonut lisäkyytejä. Kinnunen kertoo, että matkustajia kuskataan paljon asemalta Rauhaan ja käytetään viikolla iltariennoissa Imatralla.

Periaatteessa ei
KOMMENTTI

Taksissa syöminen ja juominen on Imatralla periaatteessa kiellettyä. Taksitarkastajan autossa kielto on voimassa myös käytännössä. Toinen Imatran taksikuski kertoo kieltävänsä syömisen aina, mutta sallivansa juomisen, jos asiakkaan kunto on riittävän hyväksi arvioitu. Hän kertoo sallivansa matkaeväiden nauttimisen menomatkalla baariin, mutta aamuneljän aikaan paluumatkan yömyssyt voi lähtökohtaisesti unohtaa.

Imatralla asiakkaat ymmärtävät taksikuskien mukaan evästelykiellon, ennemmin tai myöhemmin. Jos taksikyytiä käyttää paljon, voi asiakas hämmentyä, jos toisessa autossa eväspullon saa ottaa esille ja toisessa ei. Voi käyttäytyä vahingossa typerästi ja saada taksikuskilta nuhteet, kun toimii aiempien kokemustensa perusteella. Mitä tästä opimme? Kannattaa aina tarkistaa kyseisen kuljettajan kanta, ennen kuin toimii suuntaan tai toiseen.

3 kommenttia Kommentoi
Käyttäjän Tuija Horttanainen kuva
Tuija Horttanainen

Kommentit

21.6.2012 12:13

Omassa autossa voi syödä, juoda ja rällästää miten haluaa, mutta ei taksissa. Ajatelkaa seuraavia matkustajia, tuskin on mukavaa istua puhtaissa vaatteissa eritteiselle tai kebabin jätteiden tahrimille penkeille. Kyllä noissa taksin penkeissä joskus näkee läikkiä jotka on tulleet valskaavista värkeistä.

2.9.2012 23:03

Huuskonen tilittää

2.9.2012 23:04

Iso Pete

Osallistu keskusteluun

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
  • Kirjoita rakentavasti, asiallisesti ja keskustelua edistävästi.
  • Älä esitä sukupuoleen, ikään, syntyperään, kieleen, uskontoon, vammaisuuteen tai henkilökohtaisiin ominaisuuksiin kohdistettuja asiattomuuksia.
  • Älä levitä huhuja tai valheita.
  • Käytä asiallista ja hyvää kieltä, älä kiroile.
  • Älä yllytä rikokseen tai väkivaltaan.
  • Älä laita viestiisi linkkejä laittomaan tai epäasialliseen materiaaliin.
  • Älä mainosta.
  • Älä käytä ylipitkiä lainauksia. Jos lainaat jotain toista kirjoittajaa tai sivustoa, mainitse lähde.