Piilota X Palauta

Kaukopään pääluottamusmies Nokelainen: Stora Enson käynnistettävä oma oppilaitos

Paikalliset Kommentoi

Julkisuudessa puhutaan aika ajoin siitä, ettei nuorille kelpaa työ. Heti koulusta pitäisi saada jättipalkkainen ”huippuduuni”, eikä ruohonjuuritasolta olla valmiita aloittamaan. Stora Enson Kaukopään tehtaan pääluottamusmies Ilkka Nokelainen näkee nuorten työllisyyteen liittyvän ongelman aivan muualla.

– Ainakin meillä olevat nuoret suhtautuvat työhön terveellä tavalla. Ongelma on siinä, että tehtaan ovet ovat olleet viime aikoina auki vain yhteen suuntaan. Nyt suunta on muuttumassa, mutta asiat eivät korjaudu hetkessä.

Metsäteollisuuteen liittyvää koulutusta on valtakunnallisella tasolla ajettu urakalla alas.

Nokelaisen mukaan vaikutukset alkavat näkyä, eikä koulutettuja nuoria enää tule ovista ja ikkunoista.

– Nyt Stora Enson pitäisi kaivaa naftaliinista oma teollisuusoppilaitos. Tiedän, että toimintalupa on pöytälaatikossa. Nyt tarvitaan rohkeutta toiminnan käynnistämiseen, se on investointi tulevaan.

Nokelainen on toiminut Kaukopäässä pääluottamusmiehenä vuodesta 1997 lähtien. Uran rankimmat hetket ajoittuvat vuosiin 2008–2010.

– Kovat irtisanomiset ja niistä aiheutuneet reaktiot oli vaikea kohdata, kun ei itse voinut tehdä mitään. Niitä myrskytuhoja selvitellään vieläkin, osa ei unohda koskaan. Yöunetkin meni välillä, mutta tehtävästä luopumista en ole kertaakaan harkinnut, Nokelainen vakuuttaa.

Nokelaisen luottamusmiesuran aikana työelämä on kokenut monia mullistuksia. Tekniikan kehittyminen ja automatisointi tuovat omat haasteensa työntekijän arkeen.

– Suurin muutos Kaukopäässä on porukan väheneminen. Tuotantoa tekevien määrä on enemmän kuin puolittanut ja tuotantomäärät ovat yli tuplaantuneet. Fyysinen tekeminen on vähentynyt, ja paineet ovat muuttuneet henkisiksi.

Nokelainen harmittelee, että nykypäivän työelämässä tuloksen teko ja sen perässä juokseminen syrjäyttävät kaiken muun.

– Työssäjaksamiseenkin panostetaan kyllä enemmän kuin ennen, mutta tulos on silti aina se kärki.

Stora Enson Imatran tehtaat sai jokin aika sitten uuden tehtaanjohtajan Marko Pekkolan astuessa Ari Johanssonin saappaisiin. Nokelainen kertoo uuden johtajan tuoneen omia piirteitään myös työntekijöiden arkeen.

– Marko on avoin, helposti lähestyttävä ja kiertää kentällä, siitä suuri kiitos. Aina tilanne ei ole ollut tällainen, pääluottamusmies tietää.

Ison yrityksen johto on Nokelaisen mukaan muuten niin näkymätöntä, että paikallisjohtajan työntekijöilleen irrottama aika on tärkeää.

-Muuten johtajia näkee vain televisiossa.

Käyttäjän Tuija Horttanainen kuva
Tuija Horttanainen

Kommentit

Osallistu keskusteluun

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
  • Kirjoita rakentavasti, asiallisesti ja keskustelua edistävästi.
  • Älä esitä sukupuoleen, ikään, syntyperään, kieleen, uskontoon, vammaisuuteen tai henkilökohtaisiin ominaisuuksiin kohdistettuja asiattomuuksia.
  • Älä levitä huhuja tai valheita.
  • Käytä asiallista ja hyvää kieltä, älä kiroile.
  • Älä yllytä rikokseen tai väkivaltaan.
  • Älä laita viestiisi linkkejä laittomaan tai epäasialliseen materiaaliin.
  • Älä mainosta.
  • Älä käytä ylipitkiä lainauksia. Jos lainaat jotain toista kirjoittajaa tai sivustoa, mainitse lähde.